Recep Tayyip Erdoğan

De Turkse oppositie heeft een rechtszaak aangespannen tegen president Recep Tayyip Erdoğan omdat hij Gezi Park-protestanten tijdens een toespraak op 1 juni “sletten” heeft genoemd.

De linkse oppositiepartij van Turkije, de Volksbevrijdingspartij (HKP), en een wetgever van de belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP), hebben een strafklacht ingediend tegen president Recep Tayyip Erdoğan nadat hij Gezi Park betogers “sletten” (“sürtük” in het Turks) had genoemd.

In de strafklacht die de HKP bij het openbaar ministerie heeft ingediend, staat dat Erdoğan zich schuldig heeft gemaakt aan het “beledigen” van miljoenen mensen en het “aanzetten van mensen tot vijandigheid en haat”, zo meldden de Turkse media.

De partij riep ook burgers op om op dezelfde manier een rechtszaak tegen de president te beginnen en deelde een petitie mee die ze kunnen gebruiken.

“U kunt de petitie voor de strafklacht downloaden via de onderstaande link,” luidde de tweet van de HKP.

CHP İzmir afgevaardigde Sevda Erdan Kılıç kondigde ook op haar Twitter account aan dat ze een strafklacht tegen de president heeft ingediend over zijn opmerkingen.

Ondertussen riep İlhan Taşçı, een oppositielid van de Turkse mediawaakhond RTÜK, de organisatie op om de opmerkingen van Erdoğan te onderzoeken, zeggende dat het gebruik van dergelijke profane woorden “tegen miljoenen burgers tijdens een live-uitzending onvoorstelbaar en onaanvaardbaar is.”

In zijn petitie aan RTÜK, zei Taşçı: “Volgens de wet moet RTÜK gelijke afstand houden tot alle burgers en alle omroepen, wat hun positie ook is. RTÜK kan zich niet neerleggen bij dergelijke vulgaire en godslasterlijke taal die door 84 miljoen mensen is gehoord.”

Op 1 juni viel Erdoğan de Gezi Park demonstranten opnieuw aan en noemde hen “terroristen en sletten”.

“Ze [Gezi Park demonstranten] zijn verrot tot in de kern, ze zijn sletten,” zei Erdoğan in opmerkingen die al snel een trending topic werden op Twitter, geconfronteerd met een ernstige tegenreactie onder burgers.

De protesten in het Gezi Park begonnen in mei 2013 in Istanbul als reactie op de renovatieplannen van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), die een replica van een Ottomaanse kazerne wilde bouwen op de weinige overgebleven groene plekken in de stad.

De protesten groeiden later uit tot landelijke protesten en verspreidden zich naar andere steden.

Bron: Turkse media