Een waterpijp (shisha) is een instrument waarmee je waterpijptabak of kruidenmengsels kan roken. In Nederland wordt waterpijp vooral gebruikt onder jongeren en gezien als sociale activiteit.

Turkije werkt aan nieuwe regelgeving tegen waterpijpen, heeft de president van het land gezegd.

Waarmee de al lang omstreden waterpijpen en de waterpijp-cafés op de agenda van het land werden gezet.

“Waterpijpen zijn schadelijker dan sigaretten. We treffen voorbereidingen om onze mensen te behoeden voor deze schade,” zei Recep Tayyip Erdoğan in een bijeenkomst met jongeren op 31 mei, Wereld Geen-Tabak Dag.

Volgens de president “willen sommige mensen de strijd van de regering tegen tabak ondervangen met waterpijpen, e-sigaretten of sigaren.”

“We zijn ons er allemaal van bewust,” zei hij.

“E-sigaretten zijn niet anders. Het brutaal beschadigen van [mensen]. We zullen niet toestaan dat dit gebeurt.”

De woorden van de president richtten alle ogen op het roken van waterpijpen en de waterpijpcafés in het hele land.

Sinds juli 2009 is het in het hele land streng verboden om binnen in openbare ruimtes te roken, en alleen de waterpijpcafés met open ruimtes konden een vergunning krijgen.

Het aantal hookahcafés in Istanbul bedroeg ongeveer 482 voordat ze allemaal werden gesloten toen de pandemie van het coronavirus uitbrak.

Volgens een recent rapport over de Istanbulse waterpijpcafés in 2019, had vóór de pandemie slechts 57 procent van hen open ruimtes.

“In slechts de helft van de cafés stond een rookverbod en in ongeveer 80 procent van de cafés werden de rookverboden overtreden.

“We houden van onze mensen. Niemand kan onze strijd tegen tabaksgebruik ontkennen”, zei de president op de jongerenbijeenkomst en verwees in de discussie naar de Amerikaanse miljardair Elon Musk.

“In onze volgende ontmoeting met Elon Musk zal ik zeggen: ‘Besteed ook wat geld tegen sigarettenconsumptie'”, voegde Erdoğan eraan toe.

De 50-jarige Musk is ’s werelds rijkste persoon met een nettowaarde van 218 miljard dollar, volgens de Forbes-lijst 2022.

Bron: Hürriyet