Een commercieel schip vaart door de Bosporus tijdens de uitbraak van het coronavirus in Istanbul

Mensen die zich geen huis kunnen veroorloven omdat de prijzen snel stijgen, kopen nu auto’s om hun spaargeld te beschermen, aldus een directeur van een autobedrijf.

“Nieuwe auto’s zijn toegankelijker dan huizen. Zo’n 70 tot 80 procent zou auto’s kopen omdat ze er een nodig hadden, maar nu zien ze auto’s als investering om hun spaargeld te beschermen. Sommigen kopen zelfs een derde of een vierde auto,” zei Alpagut Girgin, algemeen directeur van Opel Turkije.

Het onderzoek peilde naar hoe auto’s een nieuwe investering zijn geworden voor Turken.

Nieuwe auto’s zijn nu een veilige haven voor mensen, voegde hij eraan toe.

Girgin verwacht dat de gecombineerde verkoop van personenauto’s en bedrijfsvoertuigen op de lokale markt in mei ongeveer 62.000 eenheden zal bedragen.

“De verkoop kan oplopen tot 765.0000 eenheden in heel 2022.”

Ali Haydar Bozkurt, voorzitter van de Automotive Distributors’ Association (ODD), was het ermee eens dat mensen auto’s nu zien als investering.

“Daar zijn twee belangrijke redenen voor. Ten eerste zijn auto’s betaalbaarder in vergelijking met andere investeringen. Een nieuwe auto kost ongeveer 400.000 tot 500.000 Turkse lira, terwijl de prijs van een huis kan oplopen tot 4 miljoen à 5 miljoen lira. Ten tweede is het veel gemakkelijker om auto’s te innen,” zei Bozkurt.

Autobezitters vervangen hun auto’s doorgaans om de vier tot vijf jaar, maar tegenwoordig proberen mensen zelfs hun drie jaar oude auto’s te verkopen, zei hij.

“Als ze denken dat ze hun auto’s kunnen verkopen en een nieuwe kunnen kopen, doen ze dat. Omdat ze denken dat de prijs van de auto die ze willen kopen in de nabije toekomst zal stijgen.”

De Turkse automarkt kromp in april met 2,4 procent, meldde de ODD eerder deze maand.

De verkoop van personenauto’s daalde met 5,8 procent ten opzichte van een jaar geleden tot 45.500 eenheden, terwijl de verkoop van lichte bedrijfsvoertuigen met 10,4 procent steeg tot 14.500.

Bron: Hürriyet