De rechtszaak tegen de burgemeester van Istanbul, Ekrem İmamoğlu, begon op 1 juni en de eerste hoorzitting eindigde met een beslissing tot uitstel als gevolg van een eis van de openbare aanklager.

İmamoğlu riskeert tot vier jaar gevangenisstraf op beschuldiging van “belediging van de leden van de Hoge Verkiezingsraad [YSK]”.

De burgemeester was tijdens de eerste zitting niet in de rechtszaal aanwezig. De eis van zijn advocaten om zich terug te trekken werd door de rechtbank afgewezen.

İmamoğlu die de herhaalde verkiezingen op 23 juni 2019 won, kreeg de rechtszaak voor zijn kiezen en zei:

“Degenen die de verkiezingen van 31 maart hebben geannuleerd, moeten eens kijken naar de situatie waarin we ons in de hele wereld en in Europa bevinden. Degenen die de verkiezingen van 31 maart hebben geannuleerd, zijn dwazen. De mensen moeten zich hierop richten.”

Tegenpool

Imamoğlu probeert zichzelf te positioneren als Erdoğans tegenpool, een erudiete en toegewijde sociaal-democraat, ondanks hun gemeenschappelijke wortels aan de Zwarte Zeekust van Turkije.

Maar voor zijn aanhangers vertegenwoordigt hij Turkije’s beste hoop om Erdoğan’s twee decennia durende bewind en het afglijden van het land naar autocratie uit te dagen.

Zijn politieke opkomst kan binnenkort op het zwaarste obstakel tot nu toe stuiten.

Een rechtbank in Istanbul zal naar verwachting deze week beslissen of hij verkiezingsfunctionarissen heeft beledigd, en als hij schuldig wordt bevonden riskeert hij een algeheel verbod op de politiek.

Een belangrijke bondgenoot, Canan Kaftancıoğlu, kreeg onlangs een gevangenisstraf en een politiek verbod opgelegd voor haar opmerkingen op sociale media.

İmamoğlu heeft beloofd in beroep te gaan tegen een eventueel verbod, en wees op de sterke stijging van de publieke steun die hij tussen de eerste stemming en de herkansing in 2019 heeft bereikt.

Dat Imamoğlu nu een zetel bezet die Erdoğan 30 jaar geleden ook bezette, is duidelijk een doorn in het oog van de president, niet in het minst omdat het hem onmiddellijk in de positie van potentiële uitdager heeft gebracht.

Opiniepeilingen bevestigen dit, en laten zien dat Imamoğlu in een veel betere positie verkeert om Erdoğan te verslaan dan de bebrilde oudere staatsman Kemal Kılıçdaroğlu.

Onder druk gezet om te vragen of hij overweegt zich kandidaat te stellen voor het presidentschap, glimlacht İmamoğlu en weigert te antwoorden, zonder zichzelf uit te sluiten.

“Ik heb geen agenda met betrekking tot de presidentsverkiezingen of het presidentschap,” zegt hij.

Maar om zich kandidaat te stellen voor het presidentschap zou hij zijn zetel moeten opgeven, waardoor de dichtstbevolkte stad van Turkije door een eigenaardigheid in de kieswet teruggegeven zou worden aan de AKP.

Op de vraag hoe hij de kwadratuur van deze cirkel zou willen oplossen, antwoordt hij terughoudend.

“De oplossing voor dat probleem moet komen van de tafel van zes in Turkije,” zegt hij, verwijzend naar de leiders van de Turkse oppositiecoalitie.

Bron: Hürriyet