Turkije heeft woensdag de prijzen voor aardgas en elektriciteit verhoogd.

Turkije importeert vrijwel al zijn energie, waardoor het kwetsbaar is voor de grote prijsstijgingen van dit jaar, en de stijgende energiekosten op de wereldmarkt hebben de importfactuur de afgelopen maanden sterk doen stijgen.

De algemene inflatie van minstens 70% en de zwakke lira zijn een groot probleem geworden voor president Tayyip Erdogan in de aanloop naar de verkiezingen die gepland zijn voor medio 2023, nu opiniepeilingen uitwijzen dat de steun voor hem en zijn regerende AK-partij slinkt door de economische spanningen.

De aardgasprijzen werden verhoogd met 30% voor huishoudens, met 16,3% voor gas dat wordt gebruikt voor elektriciteitsproductie en met 10,2% voor gas dat wordt gebruikt in de industrie, aldus staatsenergie-importeur BOTAS.

Dit volgt op een verhoging met 35% van de gasprijzen voor huishoudens in april.

Volgens BOTAS zijn de wereldwijde prijsstijgingen niet in dezelfde mate doorberekend aan de Turkse consument en zijn de laatste prijsstijgingen bedoeld om de gevolgen voor de consument tot een minimum te beperken.

Inflatie van 70%

De inflatie op jaarbasis bedroeg in april 70% en de gegevens voor mei worden vrijdag verwacht.

Verwacht wordt dat de inflatie is opgelopen tot 76,55% als gevolg van de hoge energie- en voedselprijzen en de verzwakkende lira.

President Erdoğan heeft zich beklaagd over het feit dat mensen alcohol en tabaksproducten blijven kopen, waarbij hij aangaf dat er nieuwe belastingen op komst zijn voor deze producten.

Hij zei dat hoewel sommige mensen “erbarmelijke honger hebben, ze bier en rakı blijven kopen.”

Hij zei ook dat hij tegen de Amerikaanse miljardair Elon zal zeggen dat hij ook een oorlog tegen roken moet voeren en moet investeren in deze kwestie.

President Recep Tayyip Erdoğan klaagde op 31 mei dat de stijgende belastingen sommige mensen er niet van weerhouden om alcoholproducten te kopen.

Hij zei dat hoewel sommige mensen “erbarmelijke honger hebben, ze doorgaan met het kopen van bier en rakı.”

“We verhogen voortdurend de belastingen op alcohol en tabak. [Sommige Turkse burgers] voelen zich hierdoor erg ongemakkelijk. Ze hebben erge honger, maar blijven toch bier en rakı kopen,” zei hij tijdens een bijeenkomst in het presidentieel complex ter gelegenheid van de Werelddag zonder tabak.

Erdoğan herhaalde ook zijn felle verzet tegen tabaksproducten en zei dat hij de Amerikaanse miljardair Elon Musk zal vertellen dat hij “geld moet uitgeven tegen roken.”

“In mijn eerste ontmoeting met Elon Musk zal ik zeggen: ‘Besteed wat geld aan deze strijd tegen sigarettenconsumptie.'”

Erdoğan heeft de gewoonte om tijdens zijn binnenlandse en internationale reizen en ontmoetingen pakketjes van rokers te verzamelen.

Erdoğan vermeldde ook dat zijn regering werkt aan regelgeving met betrekking tot waterpijpen en deze “even schadelijk als sigaretten” acht.

Oplichterij

“E-sigaretten zijn ook oplichterij. Het schaadt iemands financiële situatie en hun lichaam. Wij zullen niet toestaan dat dit gebeurt. De waterpijp staat de laatste tijd op de agenda. Hookah is niet minder schadelijk dan sigaretten, maar veel schadelijker. We zijn een aantal regels aan het voorbereiden voor waterpijpen,” zei Erdoğan.

In 2002, aan het begin van haar regeerperiode, voerde de AKP een “speciale verbruiksbelasting” (ÖTV) in op alcohol en tabaksproducten in naam van “het bevorderen van de volksgezondheid”.

Tijdens de 20-jarige regeerperiode van de AKP is de belasting verschillende honderdvoudige keren verhoogd.

Bron: Hürriyet