Een groep vrouwen werd verhinderd yoga te beoefenen in een stadspark in de westelijke provincie Eskişehir na een klacht die was ingediend bij het presidentieel communicatiecentrum van Turkije (CİMER).

Een groep vrouwen werd op 29 mei in het Dede Korkut Park in de westelijke provincie Eskişehir door veiligheidsagenten verhinderd om yoga te doen.

De veiligheidsagenten noemden aanvankelijk “schade aan het gras” als reden voor het verbod, maar na een tijdje vertelden ze de vrouwen dat er een klacht tegen hen was ingediend bij het presidentiële communicatiecentrum van Turkije (CİMER).

Yoga-instructeur Yağmur Uğur Dönmez zei dat ze de steun van veel mensen kregen van het incident. “Ondanks alles zullen we doorgaan met het beoefenen van yoga. We hebben veel steun gekregen. Zelfs mensen die normaal geen yoga doen, begonnen te zeggen dat ze het zullen gaan doen [na het incident],” zei ze.

Ondertussen heeft de Turkse Wereld Cultuur Stichting, die het park beheert, een verklaring afgelegd over de kwestie en gezegd dat een “voorafgaande toestemming moest worden verkregen voor collectieve activiteiten in het park”.

Ondertussen gaf Nabi Avcı, een wetgever van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), commentaar op de kwestie en zei dat “het veiligheidspersoneel de kwestie verkeerd moet hebben begrepen” en dat er geen sprake kan zijn van een dergelijk verbod op het doen van yoga in parken.

“Het is niet verboden om op het gras te stappen of om yoga te doen. Lopen en rennen is ook niet verboden. Het vieren van een verjaardag is niet verboden en het is ook niet verboden om naar muziek te luisteren op een manier die anderen niet stoort”, aldus Avcı.

Bron: Turkse media