Roland Selim Kadir Osmanoğlu poseert met zijn vrouw Gerlinde, in Salzburg, Oostenrijk, 4 aug. 2021.

Roland Selim Kadir Osmanoğlu bezocht Turkije jaren geleden, maar zijn vader heeft die kans nooit gehad, hoewel hij een van de laatste erfgenamen was van een dynastie die eeuwenlang heerste over het huidige Turkije en delen van Europa.

Selim Kadir Osmanoğlu is de achterkleinzoon van de Ottomaanse sultan Abdülhamid II en de zoon van prins Ertuğrul die zich in Oostenrijk vestigde nadat de nakomelingen van de sultan na de Eerste Wereldoorlog in ballingschap werden gestuurd.

“Ze boden hem het Oostenrijkse staatsburgerschap aan, maar hij heeft het nooit aanvaard, in de hoop dat hij op een dag het staatsburgerschap van Turkije zou krijgen,” herinnert Selim Kadir Osmanoğlu zich. Deze droom is echter nooit uitgekomen voor Ertuğrul, die in 1994 overleed.

Abdulhamid II (1842 – 1918) was de 34e sultan van het Ottomaanse rijk en de laatste sultan die absolute soevereiniteit had in de staat van ineenstorting.

De 72-jarige Oostenrijkse inwoner sprak voor het eerst met de pers, in een exclusief interview en sprak over zijn voorouders en zijn hereniging met zijn familieleden verspreid over de hele wereld.

Selim Kadir Osmanoğlu is de kleinzoon van Şehzade (Prins) Mehmed Abdülkadir Efendi, de zoon van Sultan Abdülhamid II.

De prins verliet Turkije in 1924 toen de Ottomaanse keizerlijke familieleden in ballingschap werden gestuurd en verhuisde naar Boedapest in Hongarije. De familie vestigde zich vervolgens in Bulgarije, waar Efendi in 1944 overleed.

Foto: Şehzade Mehmed Abdülkadir

Na de dood van zijn vader, reisde Ertuğrul naar Wenen om geneeskunde te studeren en bracht er de rest van zijn leven door.

Selim Kadir Osmanoğlu zegt dat hij het spoor van zijn vader in Oostenrijk verloor na de scheiding van zijn ouders toen hij met zijn moeder naar Salzburg verhuisde.

Hij kon zijn vader niet zien tot hij 18 was omdat zijn stiefvader dat niet toestond. Jaren later vond hij zijn vader in Wenen en bezocht hem samen met zijn zus Leyla.

“Mijn vader herinnerde zich altijd zijn dagen in Turkije, hoe zijn grootvader Abdülhamid voor hem zorgde en hoe zijn kamer vol speelgoed was. Oostenrijk heeft hem herhaaldelijk het staatsburgerschap aangeboden, maar hij wees het af. Hij gaf er de voorkeur aan staatloos te blijven omdat hij dacht dat hij het Turkse staatsburgerschap zou krijgen. Hij was te oud en te zwak om naar Turkije te reizen, maar hoopte dat hij op een dag zou terugkeren,” zei hij.

Ertuğrul bracht zijn hele leven door in Oostenrijk waar hij werkte als vertaler en nooit in contact kwam met andere leden van de Ottomaanse dynastie.

Selim Kadir Osmanoğlu was in staat om zijn familieleden jaren later te bereiken, maar in tegenstelling tot zijn vader, was hij in staat om Turkije te bezoeken in 1968, op een moment dat oudere leden van de Ottomaanse royalty’s niet werden toegelaten in het land.

“Ik was 19 en getrouwd. Ik reisde erheen met mijn vrouw en een vriend omdat ik nieuwsgierig was naar het land waar mijn wortels lagen. Ik was toen jong en onervaren en ben niet langer in Turkije gebleven”, herinnert hij zich.

Zijn hereniging met andere afstammelingen van de koninklijke Ottomaanse familie vond pas veel later plaats, na een toevallige ontmoeting van zijn zus met een Turkse pianist in Duitsland.

De moeder van de pianiste Vedat Kosal hielp hen hun verwanten in Istanbul op te sporen en voordat zij Turkije opnieuw bezochten, konden zij ook hun oom Alaeddin opsporen, die in Bulgarije woonde.

In 2006 woonde Selim Kadir Osmanoğlu een grote bijeenkomst bij van afstammelingen van Ottomaanse sultans in het Dolmabahçe Paleis in Istanbul.

“Onder hen waren neven en nichten die ik nooit gekend had. Het was zo opwindend,” vertelde hij.

Bron: Sabah