Recep Tayyip Erdoğan

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan, wiens land te maken heeft met een haperende economie, heeft de druk op de centrale bank opgevoerd om de rente volgende week te verlagen.

“Geen hoge rentetarieven meer, want hoge rentetarieven zouden ons een hogere inflatie brengen”, zei Erdogan tegen AHaber televisie, een regeringsgezinde nieuwszender, in een interview dat woensdag werd uitgezonden, voorafgaand aan het rentebesluit van de centrale bank van 12 augustus.

Zijn tweede oproep tot een renteverlaging in evenveel maanden deed de lira donderdag om 14.53 uur in Istanbul met 0,7% dalen tot 8,5351 per dollar.

De Turkse president Erdogan sprak optimistisch over de toekomst van de economie en zei dat deze dit jaar met meer dan 7% zou groeien.

Hij zei ook dat de Turkse inflatie, die in juli opliep van 17,53% in juni tot 18,95%, na augustus zal afnemen.

“Het is niet mogelijk dat de inflatie vanaf nu verder toeneemt, omdat we overgaan op lagere rentetarieven,” zei Erdogan.

“Ik denk dat ik dit signaal ergens naartoe geef,” voegde hij eraan toe, zonder het te specificeren.

Hij dringt opnieuw aan op zijn zaak nu de economische schade die is aangericht door pandemische beperkingen, snelle inflatie en hoge werkloosheid zijn populariteit en die van de regerende AK-partij die hij controleert, sterk heeft ondermijnd.

Bron: Sabah