In de film wil een Turkse jongen dokter worden, maar in het jaar 2043 hebben Arabieren Turkije in handen

De woordenstrijd tussen minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu en oppositieleider Ümit Özdağ van de Overwinningspartij (Zafer Partisi) over migranten in Turkije is uitgegroeid tot een patstelling.

De rechtse politicus heeft de minister van Binnenlandse Zaken uitgedaagd voor een ‘gevecht’ voor de deur van het ministerie.

Özdağ staat bekend om zijn felle anti-migrantenideologieën en bekritiseert de regering regelmatig voor het openstellen van deuren voor migranten.

Turkije huisvest meer Syrische migranten dan enig ander land ter wereld. Het aantal migranten in Turkije bedraagt ongeveer 5 miljoen, waaronder 3,8 miljoen Syriërs.

Özdağ heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een recente video met de titel “Sessiz İstila” (Stille invasie) die op sociale media circuleerde en waarin een dystopisch toekomstig Turkije werd geschetst om de massa’s tegen migranten te manipuleren. De politicus gaf toe de video te hebben gefinancierd.

In reactie daarop beschreef Soylu de video als een “Soros-tactiek” in een televisie-interview op donderdag. Nadat Soylu de opmerking had gemaakt, stuurde Özdağ een reactie op de uitzending.

Soylu gaf de presentator echter geen toestemming om het antwoord voor te lezen en stelde dat de woorden van Özdağ geen aandacht waardig zijn.

“Ik beschouw hem niet als een man. Ik zal het niet accepteren; als u dit leest, zal ik de studio verlaten. Ik zal deze man niet op de plaats van een mens zetten. Dit is een man die lager is dan een dier,” zei de minister van Binnenlandse Zaken.

Over Özdağ, zei Soylu: “Hij probeert de plaats van de mens in te nemen. Hij is een kind van Soros en een kind van de operatie. Het is duidelijk dat hij een inlichtingenofficier is.”

Özdağ reageerde terug en plaatste donderdag een bericht op zijn Twitter-account waarin hij aankondigde dat hij vrijdag naar het ministerie van Binnenlandse Zaken zou gaan.

Özdağ sprak minister Soylu bij zijn voornaam aan en zei dat hij om 11 uur ’s ochtends op het ministerie zou zijn, “alleen en ongewapend”.

“Als je ook maar een beetje moed hebt, wacht dan op mij bij de poort van het ministerie zonder je te verbergen achter de eerzame Turkse politie,” zei Özdağ, die Soylu uitnodigde voor een duel.

“Als je morgen niet tegenover mij durft te staan, zal ik je ergens anders vinden,” waarschuwde hij.

Ondanks het feit dat zijn uitdaging onbeantwoord bleef, verscheen Özdağ vrijdag toch op het ministerie, waar hij werd tegengehouden door veiligheidstroepen.

Te midden van discussies over de toekomst van bijna 5 miljoen migranten, zei president Recep Tayyip Erdoğan dinsdag dat Turkije een nieuw project plant dat de vrijwillige terugkeer van 1 miljoen Syrische vluchtelingen naar hun land zal vergemakkelijken.

Bron: Sabah