Azra Gülendam Haytaoğlu (21)

Een studente werd in het Turkse Antalya bruut vermoord door een makelaar, wat tot verontwaardiging leidde vanwege de niet aflatende vrouwenmoordplaag in het land.

Een 21-jarige universiteitsstudente werd brutaal vermoord door een vastgoedmakelaar in de mediterrane provincie Antalya.

Azra Gülendam Haytaoğlu was al vijf dagen vermist voordat haar verminkte lichaam op 2 augustus in een koffer in het bos werd gevonden.

Azra Gülendam Haytaoglu (21) was de afgelopen vijf dagen vermist. Ze werd in haar eigen huis verkracht, gewurgd en haar lichaam werd in vijf stukken gescheiden.

De makelaar, de 48-jarige Mustafa Murat Ayhan, werd aangehouden nadat haar stoffelijk overschot was gevonden.

Volgens berichten zou Ayhan de vrouw bij hem thuis seksueel hebben misbruikt alvorens haar te doden en haar lichaam in stukken te snijden.

Het aantal gevallen van geweld tegen vrouwen en vrouwenmoorden in Turkije is de laatste jaren sterk toegenomen, vooral door het beleid van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), dat mannen beschermt.

In veel gevallen blijkt uit verslagen na de moorden dat vrouwen hulp zochten bij de autoriteiten, maar werden genegeerd. Hoewel de daders vaak worden aangehouden, worden ze vrijgelaten of krijgen ze een lichte gevangenisstraf.

Net als bij eerdere vrouwenmoorden werd Haytaoğlu’s naam een trending topic op Twitter met meer dan 276.000 verstuurde tweets om 15.00 uur op 2 augustus.

Politici waren onder degenen die de moord afkeurden en opriepen om een einde te maken aan de plaag.

We Will Stop Femicides Platform zei dat Haytaoğlu werd gedood toen ze Ayhan ontmoette voor een sollicitatiegesprek, terwijl het ook protesten in heel Turkije aankondigde.

Bron: Turkse media