Griekenland zegt dat zijn aanbod om Turkije te helpen branden te blussen nog steeds geldt ondanks afwijzing

Griekenland heeft gezegd dat zijn aanbod om Turkije te helpen bij het blussen van de branden nog steeds van kracht is. Volgens Griekse functionarissen heeft Turkije Athene bedankt voor zijn aanbod, meldde de Turkse dienst van de BBC.

De Griekse autoriteiten hebben gezegd dat het aanbod van Athene om Turkije te helpen bij de bestrijding van de branden in het land nog steeds geldt, ondanks de afwijzing door Turkije.

Volgens de Griekse autoriteiten heeft Ankara Griekenland bedankt voor zijn aanbod, maar het vervolgens afgewezen, zo meldde de Turkse dienst van de BBC.

De Griekse minister van Buitenlandse Zaken Nikos Dendias belde vorige week zijn Turkse ambtgenoot Mevlüt Çavuşoğlu om zijn medeleven te betuigen en de bereidheid van zijn land uit te spreken om Turkije bij te staan in de strijd tegen de bosbranden die de zuidelijke en westelijke kusten hebben overspoeld.

“Ik heb mijn oprechte medeleven betuigd met het verlies van mensenlevens als gevolg van de bosbranden, ook in de thuisregio van de Turkse premier, Antalya. Ik heb ook de bereidheid van Griekenland uitgesproken om hulp te bieden als daarom wordt gevraagd”, zei Dendias ook in een verklaring op Twitter.

Griekenland zelf heeft ook te kampen met bosbranden. Brandweerlieden proberen een wilde brand in het westen van het land in te dammen die huizen heeft verwoest en 15 burgers in het ziekenhuis heeft achtergelaten met ademhalingsproblemen, aldus de autoriteiten.

De temperaturen zijn de afgelopen dagen in grote delen van het land hoog geweest en zullen naar verwachting op 2 en 3 augustus 44 graden Celsius bereiken.

Afzonderlijk heeft de woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, Lior Haiat, aan het Turkse staatsagentschap Anadolu gezegd dat berichten dat Ankara de hulp van Israël bij de bestrijding van de vlammen zou hebben geweigerd, niet waar waren.

Haiat zei dat de Israëlische autoriteiten direct na het uitbreken van de branden vorige week met Turkse functionarissen hebben gesproken en dat Israël bereid is Ankara te helpen als dat nodig is.

Bron: Turkse media