De Israëlische president Isaac Herzog, links, en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan houden een persconferentie in Ankara op 9 maart 2022.

Nu Europa zich vanwege de invasie van het Kremlin in Oekraïne wil losmaken van Russische fossiele brandstoffen, hoopt Israël de kloof te helpen dichten met gas uit zijn offshore-reserves.

De EU-lidstaten blijven verdeeld over het tijdschema, maar de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft gezegd dat het blok tegen 2027 geleidelijk zijn afhankelijkheid van Russisch gas, olie en steenkool hoopt te beëindigen.

Israël zou een of meer pijpleidingen kunnen aanleggen, mogelijk via Griekenland of Turkije.

Turkije, waarvan de banden met Israël onlangs zijn ontdooid na meer dan een decennium van conflicten, heeft nieuwe belangstelling getoond voor een pijpleiding, en zijn minister van Energie wordt in de komende weken in Israël verwacht.

Tijdens de jaren van diplomatieke vervreemding van Turkije ondertekende Israël in 2020 een overeenkomst met Griekenland en Cyprus om de EastMed-pijplijn door deze twee landen van Israël naar Europa te bouwen.

Turkije verzette zich tegen het project, en een hooggeplaatste Amerikaanse diplomaat zei vorige week dat de aanleg te duur zou zijn en te veel tijd in beslag zou nemen.

Turkije wil nu een rol gaan spelen in een nieuwe pijpleiding richting Europa. De energieminister van het land wordt de komende weken in Israël verwacht.

Bron: Nederlandse media