Devlet Bahçeli, leider van de Nationalistische Bewegingspartij (MHP), zei op 24 mei dat Turkije zou kunnen overwegen de NAVO te verlaten.

“Turkije is niet zonder opties. Zelfs het verlaten van de NAVO moet als alternatief op de agenda worden gezet als de omstandigheden onontwarbaar worden.”

“Wij zijn niet ontstaan door de NAVO, wij zullen niet ten onder gaan zonder de NAVO”, zei Bahçeli in een toespraak tot zijn partijgenoten in het parlement.

Turkije zal de rol van andere landen bij de aanvallen van de PKK niet negeren, zei de MHP-leider, waarbij hij Finland en Zweden noemde.

“Hoe kunnen we tolerant zijn tegenover deze staten waar nog steeds terroristen in de straten rondlopen? Zweden is de controlekamer van de separatistische terreurgroep in Noord-Europa,” verklaarde Bahçeli.

Hij bekritiseerde ook Finland en Zweden voor het opleggen van het exportverbod voor defensie-industrieën.

“Is het redelijk om samen te zijn met de criminele landen die een wapenembargo opleggen aan Turkije?” vroeg hij.

“Turkije zal geen gekoloniseerd land zijn. Niemand mag proberen Turkije te bedreigen”, voegde Bahçeli eraan toe.

Er zijn geen aanwijzingen dat Zweden en Finland “een scherpe draai” zullen maken in hun beslissingen totdat de top van NAVO-leiders plaatsvindt, die eind juni in Madrid zal worden gehouden, zei de politicus.

“Ankara’s criteria moeten onmiddellijk in werking worden gesteld tegen de opname van Zweden en Finland in de NAVO door Turkije onder druk te zetten en het proces tot een voldongen feit te maken,” verklaarde Bahçeli.

Hij herinnerde eraan dat Turkije sinds 1952 lid is van de NAVO. “Turkije is echter behandeld als het voorpostland van de NAVO in het oosten,” zei hij.

“Als de bezwaren van Turkije niet serieus worden genomen, betekent dit dat zijn aanwezigheid in de NAVO niet serieus wordt genomen en niet wordt gerespecteerd,” voegde Bahçeli eraan toe.

Bron: Hürriyet