De mediterrane provincie Antalya heeft nachtelijk bezoek en kamperen op drie prominente stranden tot september verboden in een poging om de bedreigde onechte karetschildpadden, ook bekend als Caretta carettas, te beschermen.

De stranden zijn belangrijke broedplaatsen voor de schildpadden en hun broedseizoen is reeds begonnen.

Van 20.00 uur ’s avonds tot zonsopgang zullen de stranden Çıralı, Olimpos en Patara gesloten zijn voor nachtelijke zwemmers en kampeerders en wie het verbod overtreedt zal een boete krijgen van 6.737 dollar (TL 109.785).

Op de stranden van de Middellandse Zee, met name die van Antalya, een populaire vakantiebestemming, leven karetschildpadden en groene zeeschildpadden, twee soorten die op de “rode lijst” van bedreigde diersoorten van de Internationale Unie voor het behoud van de natuur (IUCN) staan.

De stranden trekken ook een groot aantal vakantiegangers die er kamperen tegen de achtergrond van het ongerepte mediterrane water.

In Patara, dat zich uitstrekt over 12 kilometer in het district Kaş van Antalya, leiden professor Eyüp Başkale en bioloog Ayfer Şirin een team van 14 vrijwilligers voor het behoud van zeeschildpadden.

Foto: De stranden Çıralı en Olimpos

Gedurende het hele broed- en nestseizoen houden ze toezicht op de schildpadden en registreren ze elk van hen in hun database voor een beter toezicht op de soort.

Vorig jaar hebben zij 957 Caretta caretta’s geobserveerd langs het strand, waar 316 nesten werden gebouwd, en hebben zij ongeveer 16 980 babyschildpadjes geteld die hun eerste stappen zetten op weg naar hun belangrijkste habitat: de Middellandse Zee.

Sinds 15 mei zijn de vrijwilligers op het strand bezig met het plaatsen van borden in het Turks en het Engels om de strandgangers aan te sporen geen schade toe te brengen aan de nestplaatsen.

Başkale vertelde Demirören News Agency (DHA) op woensdag dat kampeerders en mensen die op het strand rijden de nesten beschadigen, maar dat de meeste mensen voorzichtig lijken te zijn, waarbij hij opmerkte dat vorig jaar slechts een paar mensen een boete kregen.

Dit jaar heeft het lokale directoraat voor de bescherming van natuurlijke rijkdommen het strand afgezet, zodat het potentiële broedgebied wordt gescheiden van andere gebieden die gewoonlijk worden gebruikt door zwemmers en kampeerders, met borden die waarschuwen om niet dichter bij de nesten te komen. Başkale zegt dat inspectieteams ook dagelijks patrouilles uitvoeren om de nesten te beschermen.

Tot nu toe zagen de vrijwilligers schildpadden twee nesten bouwen, veel minder dan de negen die vorig jaar in dezelfde periode werden gebouwd, maar Başkale zegt dat het lage aantal waarschijnlijk het resultaat is van “veranderende klimaatomstandigheden” die de komst van de schildpadden hebben vertraagd.

Bron: Hürriyet