De Turkse actrice Ezgi Mola werd het onderwerp van een rechtszaak voor een tweet van een jaar geleden. 

Ze tweette uit protest tegen de uitspraak van een rechtbank om Musa Orhan vrij te laten, een sergeant die beschuldigd wordt van seksueel misbruik van een jonge vrouw die zichzelf van het leven beroofde.

“Verdrink in je geweten dat een verkrachter uitschot vrijliet! Je hebt ons alle wetten, gebeden, wensen, verzoeken en hoop ontnomen die we hadden!!! Ik heb niets te zeggen!!! Schaam je!!!” twitterde Mola op 20 augustus 2020.

Orhan’s advocaat diende een strafklacht in over Mola bij het hoofdofficier van justitie in Ankara over de tweet van de actrice, wat leidde tot een aanklacht tegen haar.

Mola riskeert tot twee jaar en vier maanden gevangenisstraf op beschuldiging van “verbale, schriftelijke of visuele boodschap van belediging” en “belediging” in een tenlastelegging die is opgesteld naar aanleiding van de strafklacht van de sergeant.

Ophef om zelfmoord van 18-jarige Ipek die werd verkracht

De aanvaarding van de aanklacht door de rechtbank leidde tot protest op de sociale media, aangezien een hashtag met de betekenis “Je staat er niet alleen voor Ezgi Mola” (#EzgiMolaYalnızDeğildir) kort na het bekend worden van het nieuws trending werd op Twitter.

“Het was mooi om te voelen dat ik niet alleen ben”, zei Mola.

“Dank jullie allemaal, ik hou van jullie allemaal, en ik weet dat liefde ons allemaal zal redden.”

Bron: Turkse media