İpek Er (18)

Op 19 augustus beval een rechtbank in de Oostelijke provincie Siirt de aanhouding van gespecialiseerd sergeant Musa Orhan.

De man, die actief was bij de gendarmerie, zou de 18-jarige İpek Er seksueel misbruikt hebben. De vrouw probeerde op 16 juli zelfmoord te plegen, maar werd opgenomen in een ziekenhuis in de naburige provincie Batman.

Daar bezweek ze aan haar verwondingen. De rechtbank nam die beslissing als gevolg van een wekenlange campagne op sociale media waarin geschreeuwd werd om de arrestatie van Orhan.

Musa Orhan

De openbare aanklager schreef een arrestatiebevel uit, waarna Orhan zichzelf aangaf bij de politie. Het misbruik kwam aan het licht door de afscheidsbrief van het slachtoffer.

Orhan werd naar aanleiding van die brief al eens aangehouden, maar kwam later, ondanks een medisch rapport waarin het misbruik vastgesteld werd, vrij onder voorwaarden.

De top van de gendarmerie heeft intussen aangekondigd dat Orhan op non-actief gesteld werd en dat de dienst juridische en administratieve maatregelen zal nemen.

“Het moet geweten zijn dat iemand die dergelijke feiten pleegt niet waardig is om ons eerbare uniform te dragen”, aldus een verklaring.

Dit is het zoveelste geval van geweld tegen vrouwen in Turkije. Aan de krant Hürriyet liet minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu weten volledig te vertrouwen op het gerecht, die de zaak nu in behandeling heeft.

Wel is hij van mening dat deze zaak zoveel aandacht krijgt om te verdoezelen dat enkele parlementsleden van de HDP en een aantal PKK-terroristen zich schuldig hebben gemaakt aan verkrachting. Zo werd parlementslid Tuma Çelik uit de provincie Mardin er vorige maand van beschuldigd een vrouwelijke partijgenoot verkracht te hebben.

Tuma Çelik

Vanuit andere partijen klinkt afschuw over de zaak Orhan. Aylin Nazlıaka, voorzitter van de vrouwenafdeling van de CHP, beweert dat Orhan zijn slachtoffer 20 dagen tegen haar wil vastgehouden heeft, en dat hij later op Twitter opschepte over het feit dat ze niets tegen hem kon beginnen.

“Klaag maar zoveel je wil. Ik heb dit al veel gedaan, en er is verder nooit iets mee gebeurd”, zou de sergeant getweet hebben.

K.L.

(Bron: Hürriyet)