Na Hagia Sophia wordt ook voormalige historische Chorakerk in Istanboel moskee

Opnieuw, ongeveer een maand na de Hagia Sophia in Istanboel, is er een museum in Turkije dat een moskee zal worden. Dat besliste president Recep Tayyip Erdoğan op 21 augustus per decreet.

Deze keer gaat het om het populaire museum van Kariye (Chora), opnieuw een bouwwerk in Istanboel dat eerder een Grieks-Orthodoxe kerk was. De Turkse Raad van State besliste al in november dat dit kon.

De geschiedenis van het museum van Kariye en die van de grotere Hagia Sophia komen grotendeels overeen.

De kerk van de Heilige Verlosser in Chora werd wel ongeveer 2 eeuwen eerder gebouwd dan het monument op de Westelijke oever van de Gouden Hoorn. De kerk werd voor de eerste keer herbouwd tussen 1077 en 1081.

Nadat het bouwwerk in de vroege 11de eeuw gedeeltelijk instortte na een aardbeving, werd het voor de tweede keer herbouwd.

In de 14de eeuw werd de Byzantijnse kerk versierd met fresco’s die het laatste oordeel voorstellen, en die veel waarde hebben binnen het christendom.

In de jaren 1490 werd het bouwwerk omgevormd tot moskee, en na de tweede wereldoorlog werd het een museum.

Een groep Amerikaanse kunsthistorici hielp de originele mozaïeken te restaureren, waarna die vanaf 1958 tentoongesteld werden.

Verwacht wordt dat toeristisch bezoek aan het bouwwerk gratis zal zijn, maar nu het museum van Kariye weer voor erediensten gebruikt zal worden, is het nog onduidelijk hoe dit in zijn werk moet gaan.

Wel zullen de christelijke mozaïeken tijdens het gebed waarschijnlijk achter gordijnen verborgen zijn.

K.L.

(Bron: Hürriyet)