Alexandros Diakopoulos

Op 19 augustus liet Grieks premier Kyriakos Mitsotakis weten dat zijn adviseur nationale veiligheid, Alexandros Diakopoulos, opgestapt is.

Hij zou die beslissing genomen hebben na een ongelukkig geformuleerde uitspraak op televisie. Hij liet uitschijnen dat Griekenland Turkije de toestemming gegeven had om naar energie te zoeken in een bepaald gebied in de Oostelijke Middellandse Zee.

Diakopoulos trok zijn woorden later terug, maar erkende dat die verwarring veroorzaakten. Bovendien kwamen ze ongelegen voor de centrumrechtse Griekse regering. “En dit was niet mijn bedoeling.”

Onlangs stuurde Turkije het onderzoeksschip Oruç Reis met een gewapend escorte naar een stuk zee tussen Kreta, Grieks-Cyprus en de Zuidelijke Turkse kust. Dat schip moet zoeken naar mogelijke fossiele brandstoffen.

Sinds het schip er actief is, patrouilleren er ook Griekse oorlogsschepen die het Turkse konvooi in de gaten houden. Griekenland claimt de exclusieve economische rechten op de zeebodem in dat gebied, en eist daarom dat de Turkse overheid haar schepen terugtrekt.

Ankara weigert dit, en zegt alle recht te hebben om daar onderzoek te doen. Volgens Diakopoulos liet Griekenland dat onderzoek toe, wat in tegenspraak is met Griekse verklaringen dat de marine de Oruç Reis verhinderde om haar taak uit te voeren.

Mitsotakis spreekt nu eens harde taal uit tegenover Turkije, en dan weer probeert hij een militaire confrontatie met het zwaarder bewapende buurland te vermijden. Bovendien zoekt de premier actief naar steun van de EU en andere landen in de regio.

K.L.

(Bron: Hürriyet)