Farah Zeynep Abdullah

De Turkse actrice Farah Zeynep Abdullah is opnieuw het onderwerp geworden van een rechtszaak over haar tweet over voormalig sergeant Musa Orhan die een jonge vrouw seksueel misbruikte en haar dood veroorzaakte. Bekijk hier de beelden. 

Farah Zeynep Abdullah kreeg eerder een administratieve boete van 1.300 lira opgelegd op beschuldiging van het “beledigen” van Orhan.

In de nieuwe rechtszaak eiste de aanklager tot twee jaar en vier maanden gevangenisstraf voor vrouwelijke actrice.

De Turkse actrice Farah Zeynep Abdullah werd het onderwerp van een andere rechtszaak voor een tweet die ze schreef in 2023 over Musa Orhan, voormalig sergeant die werd veroordeeld voor het seksueel misbruiken van een jonge vrouw en het veroorzaken van haar dood.

Farah Zeynep Abdullah hangt een gevangenisstraf van maximaal twee jaar en vier maanden boven het hoofd.

Een Turkse rechtbank legde eerder al een administratieve boete van 1.300 lira op aan actrice Farah Zeynep Abdullah op beschuldiging van het “beledigen” van Orhan.

Destijds twitterde Abdullah ter ondersteuning van een andere actrice Ezgi Mola die ook schuldig werd bevonden aan het “beledigen” van Orhan op sociale media.

Terwijl het eerste proces tegen actrice Abdullah nog liep, spande Orhans advocaat Mehmet Akkuş een rechtszaak aan tegen Farah Zeynep Abdullah, waarin hij eiste dat er een schadevergoeding zou worden betaald.

Na de rechtszaak diende de advocaat van Orhan opnieuw een strafklacht in tegen Abdullah, omdat ze schreef:

“Musa Orhan, die oneervol is en blijkbaar het rechtssysteem gebruikt als middel om in zijn levensonderhoud te voorzien, of liever gezegd dat mag doen, heeft nu een rechtszaak tegen mij aangespannen. De hongerige hond,” meldde het Demirören News Agency.

Naar aanleiding van het onderzoek heeft het Openbaar Ministerie een aanklacht opgesteld met betrekking tot de tweede tweet.

In de aanklacht zei actrice Abdullah dat ze een lopende zaak had met Orhan en dat hij “beledigende” zaken zag als een manier om geld te verdienen.

Ze verklaarde ook dat ze boos werd en de post deelde uit woede om te reageren, dat deze reactie gewoon een menselijke reactie was en dat ze er later spijt van kreeg.

De aanklager die de aanklacht opstelde, vroeg om een gevangenisstraf van maximaal twee jaar en vier maanden voor Farah Zeynep Abdullah op beschuldiging van “belediging door middel van een gesproken, geschreven of videobericht”.

Wat was er gebeurd?

Orhan werd gearresteerd op 19 augustus 2020 na de publieke verontwaardiging over de dood van de 18-jarige vrouw İpek Er. In een zelfmoordbrief die ze achterliet op 16 juli 2020, schreef Er dat ze was ontvoerd en verkracht door Orhan gedurende 20 dagen. Later verloor ze haar leven in het ziekenhuis in augustus nadat ze zichzelf had neergeschoten.

Ondanks de ernstige beschuldigingen werd Orhan binnen een week vrijgelaten op 25 augustus 2020, waarbij verschillende mensen wezen op de hypocrisie van de gerechtelijke procedures.

Een andere Turkse actrice Ezgi Mola werd ook veroordeeld tot het betalen van een boete van 6.960 lire voor het “beledigen” van Orhan.

In december 2021 werd Orhan veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf, maar hij ging nog steeds niet de gevangenis in.

De rechtbank legde hem alleen gerechtelijk toezicht op en verbood hem om het land te verlaten, wat destijds opnieuw een publieke opschudding veroorzaakte.

Bron: Turkse media