Foto: Dmitry Peskov, woordvoerder van de Russische president.

De militaire alliantie tussen Rusland en 5 voormalige Sovjetrepublieken heeft niet de verplichting om in te grijpen in Nagorno-Karabach, een Azerbeidzjaans gebied onder controle van Armeniërs.

Dit was het antwoord van Russisch presidentieel woordvoerder Dmitry Peskov op de vraag of er Russische troepen naar dat gebied gestuurd zouden worden.

“Als een lid van de alliantie te maken krijgt met agressie van buitenaf, heeft de alliantie de verplichting om dat lid bij te staan”, stelde Peskov op 7 oktober.

“In dit geval praten we over Armenië, en voor onze president (Vladimir Poetin) hebben beide kwesties duidelijke verschillen.”

Hiermee verwijst Peskov naar een verklaring van Poetin op de Russische staatszender Rossiya 24. Daarin stelt hij dat het conflict in Nagorno-Karabach zich niet op Armeens grondgebied afspeelt en dat vijandigheden zich tot zijn spijt nog steeds voordoen.

“Deze tragedie baart ons ernstige zorgen. Armenië, Azerbeidzjan en Nagorno-Karabach zijn gebieden waar de mensen ons kennen.”

De alliantie: CSTO, staat onder leiding van Rusland. De andere leden zijn Armenië, Kazachstan, Oezbekistan, Kirgizië en Tajikistan. Het bondgenootschap werd in 2002 gesloten. Er ligt ook een belangrijke Russische militaire basis in Armenië.

Het hernieuwde geweld in Nagorno-Karabach startte op 27 september. Vanuit de internationale gemeenschap klinkt de luide roep om vrede, maar daar kwam tot nu toe nog geen antwoord op.

Armenië neemt zelfs Azerbeidzjaanse burgerdoelwitten onder vuur. Het huidige geweld is een schending van de wapenstilstand van 1994, resultaat van onderhandelingen door de groep van Minsk.

Turkije steunt Azerbeidzjan en veroordeelt de Armeense aanvallen. Daarom vind Azerbeidzjaans president Ilham Aliyev dat Turkije betrokken moet worden bij een mogelijk vredesproces.

K.L.

(Bron: Sabah)