Foto: İlham Əliyev, President van Azerbeidzjan

Volgens de Azerbeidzjaanse president heeft Azerbeidzjan met de gevechten van de afgelopen dagen bewezen dat er een militaire oplossing is voor het conflict. Daarmee doelt hij op de strijdkrachten van zijn olierijke land, die veel sterker zijn dan die van Armenië.

De Franse president Emmanuel Macron zei vrijdag te hopen dat er de komende dagen een akkoord komt over een wapenstilstand.

Hij heeft gebeld met zowel president İlham Aliyev als de Armeense premier. In die gesprekken hebben beide landen volgens Macron uitgesproken dat ze de onderhandelingen de komende dagen willen hervatten. De Armeense premier zei deze week bereid te zijn tot toegevingen, als Azerbeidzjan dat ook is.

Sergej Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, zal bij de gesprekken bemiddelen. Volgens het Kremlin wordt het overleg momenteel voorbereid. Russische president Poetin heeft de ministers donderdagavond uitgenodigd en belde ook met de leiders van Armenië en Azerbeidzjan.

De ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen zijn vandaag door hun Russische collega Lavrov ontvangen op het Kremlin voor gesprekken. Frankrijk en Rusland proberen sinds het begin van de week de landen te bewegen tot een staakt-het-vuren. Ook de Verenigde Naties, NAVO, de Verenigde Staten en Canada hebben de landen opgeroepen tot een wapenstilstand.

De Armeense premier claimde eerder dat Rusland Armenië zal steunen als zijn land rechtstreeks wordt aangevallen. Maar daar denken de Russische president en de Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov anders over.

“De militaire alliantie tussen Rusland en 5 voormalige Sovjetrepublieken heeft niet de verplichting om in te grijpen in Nagorno-Karabach, een Azerbeidzjaans gebied onder controle van Armeniërs”, aldus Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov.

Het onlangs uitgebroken conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan wordt niet uitgevochten binnen de Armeense landsgrenzen. Daarom vindt Russisch president Vladimir Poetin dat zijn land niet verplicht is de Armeniërs hierin te steunen.

Bron: TT