Foto: Russisch president Vladimir Poetin heeft een videoconferentie met de fractieleiders van het Russisch parlement, net buiten Moskou, 6 oktober 2020.

Het onlangs uitgebroken conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan wordt niet uitgevochten binnen de Armeense landsgrenzen. Daarom vindt Russisch president Vladimir Poetin dat zijn land niet verplicht is de Armeniërs hierin te steunen.

Dat liet hij op 7 oktober op de Russische openbare omroep weten. Hij herhaalde ook zijn oproep tot wapenstilstand.

“Dit is een tragedie waar Moskou zich ernstige zorgen over maakt.” Het Russische persagentschap TASS weet ook van een telefoongesprek tussen Poetin en zijn Azerbeidzjaanse collega Ilham Aliyev waarin de situatie besproken werd.

Sinds 27 september wordt er opnieuw zwaar gevochten op de Armeens-Azerbeidzjaanse grens, waarbij al tientallen slachtoffers vielen.

Armenië en Azerbeidzjan, 2 voormalige Sovjetrepublieken, liggen al sinds 1991 overhoop, onder meer over Nagorno-Karabach. Nagorno(opper)-Karabach is een gebied dat zowel door Armenië als door Azerbeidzjan geclaimd wordt. Officieel behoort het gebied toe aan Azerbeidzjan, maar de Azerbeidzjanen stellen dat Armeense troepen het gebied sinds 1991 illegaal onder controle hebben.

Er zijn tot nu toe al 4 resoluties van de VN Veiligheidsraad geweest over de kwestie, en 2 van de Algemene Vergadering van de VN. Die resoluties riepen Armenië op om zich uit Nagorno-Karabach, en nog 7 andere Azerbeidzjaanse regio’s, terug te trekken.

Foto: De regio Nagorno-Karabach ligt in Azerbeidzjan

De resoluties worden ook ondersteund door verschillende internationale organisaties. Ook de groep van Minsk, in 1992 opgericht door de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, en voorgezeten door Frankrijk, de VS en Rusland, riep al meermaals, en zonder succes op tot een vreedzame oplossing, maar moest uiteindelijk tevreden zijn met een wapenstilstand die sinds 1994 van kracht was.

Er ligt een belangrijke Russische militaire basis in het Westen van Armenië, bij de stad Gyumri en de grens met Turkije. Dat land is van mening dat Azerbeidzjan zichzelf mag verdedigen, terwijl onder meer Frankrijk, Rusland en de VS aandringen op vrede.

K.L.

(Bron: Sabah)