Darkhan Kydyrali, de voorzitter van de Internationale Turkse Academie in Kazachstan, spreekt tijdens een panel georganiseerd door ANKASAM in Ankara

Een deskundige zei dat er voor de Turkse wereld belangrijke kansen zijn ontstaan.

In termen van identiteit en bewustzijn ondergaat de Turkse wereld momenteel belangrijke transformaties, aldus Darkhan Kydyrali, de voorzitter van de Internationale Turkse Academie in Kazachstan.

In een toespraak in ANKASAM, een Turkse denktank in de hoofdstad Ankara, zei hij dat de Turkische volkeren die in een uitgestrekte geografie van het Baikalmeer tot de Balkan leven, zich er steeds meer van bewust worden dat zij deel uitmaken van de grote historische Turkische beschaving.

Kydyrali onderstreepte dat deze toestand zich in de afgelopen 30 jaar geleidelijk heeft ontwikkeld, waarbij Turkije een belangrijke bijdrage heeft geleverd.

In de beginfase, van 1992 tot 1998, werden de culturele banden tussen Turkije en de Turkische staten in Centraal-Azië hersteld.

Studiebeurzen die door Turkije, de Manas-universiteit in Kirgizië en de Akhmet Yassawi-universiteit in Kazachstan aan studenten uit de Turkse staten zijn verstrekt, hebben in deze periode een belangrijke rol gespeeld, zei hij.

Hij voegde eraan toe dat dit de Turkse staten in staat heeft gesteld om verder te gaan in de richting van economische en institutionele samenwerking.

Kydyrali zei dat Kazachstan een evenwichtig en veelzijdig buitenlands beleid voert onder leiding van president Kassym-Jomart Tokayev, een doorgewinterde diplomaat met ervaring in internationale organisaties.

Turks-Kazachse betrekkingen

De betrekkingen met Turkije en de Turkse wereld nemen een bijzondere plaats in het buitenlands beleid van Kazachstan in, zei hij, waarbij hij benadrukte dat de Turks-Kazachse betrekkingen diepgaand, veelzijdig en historisch zijn.

Over de massale protesten die in januari in het land plaatsvonden, zei Kydyrali dat deze gezien kunnen worden als een uitdaging voor het buitenlands beleid van het land.

Kazachstan heeft echter in korte tijd duidelijk gemaakt dat het een evenwichtig buitenlands beleid zal blijven voeren dat gericht is op goede betrekkingen met het Westen, Rusland, China, de Turkse wereld en Turkije, zo merkte hij op.

In de nasleep van de protesten heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan een duidelijk standpunt ingenomen ter ondersteuning van de Kazachse regering, aldus Kydyrali.

Ook de Turkse vicepresident Fuat Oktay bracht vorige maand een bezoek aan Kazachstan.

Tijdens dat bezoek werden verschillende stappen gezet om de bilaterale banden op verschillende gebieden aan te halen en werden 11 nieuwe zakendeals ter waarde van 500 miljoen dollar (TL 7,4 miljard) ondertekend, zo besloot hij.

Bron: Sabah