Een beeld van een typisch Turkse rechtbank in de zuidoostelijke provincie Siirt

Een groot proces tegen verdachten van de Gülenistische Terreurgroep (FETÖ) is woensdag in de hoofdstad Ankara afgesloten.

In totaal werden 120 verdachten veroordeeld in de zaak van de stiekem opgenomen sekstapes. Zij kregen gevangenisstraffen tot 92 jaar opgelegd.

FETÖ-leider Fetullah Gülen en andere voortvluchtige verdachten zullen apart worden berecht, zo bepaalde de rechtbank tijdens de laatste zitting in een enorm gevangeniscomplex in het Ankara-district Sincan, waar een groot aantal FETÖ-verdachten is ondergebracht.

De verdachten, meestal voormalige politieagenten van inlichtingendiensten, werden ervan beschuldigd geheime camera’s te hebben geplaatst op plaatsen waar verscheidene politici, waaronder Deniz Baykal, de toenmalige leider van de belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP), hun vriendinnen ontmoetten, vaak in buitenechtelijke affaires.

Baykal legde in 2010 zijn functie neer, kort nadat de tape online was uitgelekt.

Anderen, meestal wetgevers van de Nationalistische Beweging Partij (MHP), waren ook uit hun functie gestapt nadat hun video’s online waren gepubliceerd.

Sommige verdachten zaten al in de gevangenis op grond van aanklachten die niets met de zaak te maken hadden, meestal vanwege lidmaatschap van de FETÖ of betrokkenheid bij de couppoging van 15 juli 2016, die was opgezet door infiltranten van de terreurgroep in de Turkse Strijdkrachten (TSK).

De aanklager vroeg om zware gevangenisstraffen voor verdachten die hij beschuldigde van het leiden van een uitgebreide, illegale surveillanceoperatie om de tapes over het privéleven van Baykal en anderen op te nemen en de beelden te gebruiken voor “politiek gewin.”

Sedat Zavar, een voormalige hoge ambtenaar bij de politie-inlichtingendienst, kreeg de zwaarste straf opgelegd, 92 jaar en 10 maanden gevangenisstraf, voor het complot.

Bron: Sabah