Een Turkse vakbond heeft bekendgemaakt dat de Turkse particuliere luchtvaartmaatschappij Pegasus een van haar werknemers heeft ontslagen.

Dit kwam nadat werknemers van het bedrijf rakı had gedronken op “Kadir Gecesi” (een nacht die door moslims als heilig wordt beschouwd) en een foto van het etentje op sociale media had gedeeld.

Het hoofd van de Turkse vrachtwerkersvakbond Nakliyat-İş heeft aangekondigd dat luchtvaartmaatschappij Pegasus een van haar werknemers had ontslagen.

Dit nadat ze een foto op hun persoonlijke social media-account hadden gedeeld waarop te zien was hoe een groep werknemers van de luchtvaartmaatschappij alcohol aan het drinken was op de 27e nacht van de Ramadan, die “Kadir Gecesi” wordt genoemd (bekend als Lailat al Kadr).

Küçükosmanoğlu zei ook dat Pegasus een disciplinaire procedure had gestart tegen de andere werknemers die op de betreffende foto te zien zijn.

“Dit kan geen reden zijn om iemand te ontslaan. Het privéleven van mensen gaat zichzelf aan. Volgens de huidige arbeidswetgeving kan dit geen reden voor ontslag zijn. Iedereen moet respect tonen voor religieuze waarden, maar hier kunnen mensen niet als schietschijf worden afgebeeld door naar hun privéleven te wijzen”, aldus Küçükosmanoğlu.

Op 27 april deelde een werknemer van Pegasus een foto van zichzelf terwijl hij rakı, de Turkse alcoholische hoofddrank, dronk met collega’s. De werknemer schreef ook “Exclusief voor Kadir gecesi, Moge God het accepteren” in de post.

Nadat de post de reactie van islamisten had uitgelokt, gaf Pegasus een verklaring uit waarin het zei dat het “geen verband” had met de betrokken post op sociale media.

Het zei ook dat de betreffende social media post “opmerkingen bevatte die beledigend waren voor religieus geloof, sociale gedachten en ideeën” en dat het bedrijf het delen ervan “absoluut onaanvaardbaar” vindt.

“In dit kader willen we aankondigen dat de kwestie onmiddellijk is doorverwezen naar de ethisch-morele raad en dat de nodige acties onmiddellijk zullen worden ondernomen,” schreef het bedrijf verder op 28 april.

Bron: Turkse media