Afgelopen donderdag is in Diest, een stad in de Belgische provincie Vlaams-Brabant, Seycan Akbas overleden kort na de bevalling van haar tweede kindje.

De 39-jarige vrouw met Turkse roots, die opgroeide in Beringen-mijn, laat naast haar partner ook nog een zoontje van drie na.

De verslagenheid bij de familie van Seycan Akbas is immens groot. “Heel de familie keek uit naar de geboorte van het tweede kindje van Seycan”, vertelt haar tante Serpil, ook afkomstig uit Beringen.

“Net na de bevalling stuurde de 39-jarige Seycan aan haar vader een smsje om te zeggen dat zijn kleindochter was geboren. We waren gelukkig.”

Maar die vreugde sloeg al snel om in verdriet. “De bevalling was goed verlopen, maar kort daarna zijn er problemen opgetreden. Een bloeding die ze niet konden stoppen, werd Seycan fataal. De hele familie is in diepe rouw. Het is allemaal zo snel gegaan.”

Seycan groeide op in Beringen-mijn, waar ook haar ouders, familie en vrienden wonen.

“Ik herinner mij nog heel goed haar geboorte, dat was een groot feest. Maar ook daarna was ze vaak bij mij op bezoek. Na haar huwelijk is Seycan naar Diest verhuisd,” klinkt het.

“Vorige maand overleed mijn vader, die ook de grootvader (zie foto hieronder) was van Seycan. En nu is Seycan er niet meer. Ze was zo speciaal voor mij. Het gevoel dat blijft wanneer je geen afscheid hebt kunnen nemen, is pijnlijk.”

Vrijdag werd in de Fatih moskee in Beringen afscheid genomen van Seycan. “Veel mensen kwamen vol ongeloof condoleren”, aldus Serpil.

“Volgens de wens van haar echtgenoot is Seycan gerepatrieerd naar Turkije, waar ze naast zijn ouders wordt begraven. Ze laat haar man, een zoontje van drie en haar pasgeboren dochter achter.”

Serpil put kracht uit het feit dat Seycan op een speciale islamitische feestdag het leven heeft gelaten.

“De avond van haar overlijden was het Regaib Kandili (Nacht van de wonderen), een belangrijke islamitische feestdag.”

Verslagenheid

Ook het personeel van het Algemeen Ziekenhuis Diest is erg aangeslagen. “Het team heeft er alles aan gedaan om de vrouw te helpen, maar uiteindelijk is het toch fataal afgelopen. Ze zijn erg aangeslagen. Dit is de eerste keer dat ons personeel dit meemaakt.”

Overlijden in kraambed is zeldzaam

Uit de laatste officiële bevolkingsstatistieken van de overheid blijkt dat er jaarlijkse gemiddeld 5,3 overlijdens per 100.000 levendgeborenen waren in de periode 2014-2018.

“Wij zijn niet op de hoogte van het geval in het AZ Diest. Maar het blijft zeer zeer zeldzaam dat een vrouw overlijdt in het kraambed”, aldus een deskundige.

Bron: Belgische media