Foto: Kata'ib Hezbollah

De Iraakse Kata’ib Hezbollah heeft de recente Turkse militaire aanvallen tegen PKK-terroristen in de semi-autonome regio in Irak aan de kaak gesteld

De groepering heeft de regering in Ankara opgeroepen haar troepen uit het Arabische land terug te trekken voordat het “te laat” wordt.

Kata’ib Hezbollah eiste in een zaterdag vrijgegeven verklaring dat de Turkse autoriteiten een einde maken aan de herhaalde schendingen van de soevereiniteit van Irak.

“Ons geduld heeft zijn grens bereikt. Minachting voor het verlies van het leven van onze landgenoten en schendingen van de soevereiniteit van de staat waren de laatste druppel,” luidde de verklaring.

“De Iraakse natie, die de mythe over de Amerikaanse strijdkrachten als ’s werelds machtigste leger heeft ontkracht en hen aan vernedering heeft onderworpen, kan u ook vernederen. Daarom wordt u aangeraden uw troepen terug te trekken voordat het te laat is,” waarschuwde Kata’ib Hezbollah Ankara.

Eerder zei de secretaris-generaal van de Iraakse Asa’ib Ahl al-Haq beweging dat verzetsstrijders een gepast antwoord zullen geven op de laatste Turkse militaire “agressie” tegen het Arabische land.

Qais al-Khazali veroordeelde in een tweet op zijn Twitter-pagina de herhaalde schendingen van de Iraakse soevereiniteit door Turkije en waarschuwde dat de regering in Ankara “te ver gaat met het aanvallen”.

Terroristen van de PKK – door Turkije, de Verenigde Staten en de Europese Unie als terroristische groepering bestempeld – komen regelmatig in botsing met Turkse troepen in het zuidoosten van Turkije, dat grenst aan Noord-Irak.

Een wankel staakt-het-vuren tussen de PKK en de Turkse regering stortte in juli 2015 in. Aanvallen op Turkse veiligheidstroepen zijn sindsdien sterk toegenomen.

Meer dan 40.000 mensen zijn gedood tijdens het drie decennia durende conflict tussen Turkije en de terreurgroep.

Bron: Turkse media