Aalstenaar Yunus Calik (36) met Turkse roots werd in de nacht van vrijdag op zaterdag in elkaar geslagen door minstens 11 personen in de Lange Zoutstraat in Aalst, een stad in het Belgische Oost-Vlaanderen.

De Belgische Turk, wiens roots liggen in de streek Afyon, lag dagenlang in coma en overleed uiteindelijk woensdag aan zijn zware verwondingen. De daders zijn nog niet gepakt, maar de autoriteiten onderzoeken de zaak zeer grondig.

“Mensen die tot zoiets in staat zijn, zijn beesten”, aldus de broer Soner Calik.

De feiten speelden zich af omstreeks 1.30 uur in de nacht van vrijdag op zaterdag in het centrum van Aalst.

Yunus was met zijn vriend Mehmet Dumanlı iets gaan drinken en daarna te voet op weg naar huis.

In de Lange Zoutstraat liep het mis en werd hij omsingeld door minstens vier personen.

Enkele minuten later kwamen er nog eens minstens zeven personen bij, en bleven ze de Belgische Turk maar schoppen op zijn hoofd. Zijn vriend Mehmet Dumanlı wist op het nippertje te ontsnappen.

Eergisterenavond overleed Yunus aan zijn verwondingen, een mokerslag voor de familie.

“Toen hij bewusteloos op de grond lag, zijn ze blijven schoppen op zijn hoofd, hierdoor was zijn schedel verbrijzeld”, zegt zijn broer aangeslagen.

“Wie dit gedaan heeft, noem ik geen mensen meer, mijn broer had helemaal niets misdaan op dat moment.”

Vrienden wensen de familie veel sterkte onder een Facebookpost

De feiten speelden zich af omstreeks 1.30 uur ‘s nachts in het centrum van de stad. Een jongeman zou er enkele rake klappen hebben gekregen, waaronder ook op het hoofd.

De politie bevestigt dat ze een gewonde man aangetroffen hebben in het centrum, maar wat er precies gebeurd is, is niet duidelijk. Ze zijn wel een onderzoek gestart en ze zouden ook de camera’s in de omgeving bekijken om meer duidelijkheid te krijgen op de situatie. Arrestaties zijn er in deze zaak alleszins nog niet uitgevoerd.

Het is de tweede zware vechtpartij dit weekend in Aalst waarbij een slachtoffer zware verwondingen heeft opgelopen.

Ook op vrijdag enkele uren eerder werd in de Victor Bocquéstraat ook een zwaargewonde man aangetroffen.

Het zou daar mogelijks gaan om huiselijk geweld, maar het parket wil niet meer communiceren in deze zaak.

Enkele getuigen waren getuige van het tafereel en probeerden de aanvallers tegen te houden, maar zij trokken zich daar duidelijk niets van aan. Toen Yusuf gestopt was met reageren, vluchtten de daders. De 36-jarige man uit Aalst vocht enkele dagen voor zijn leven in het ziekenhuis, maar overleefde het niet.

“We blijven met veel vraagtekens zitten over wat er die nacht is gebeurd,” zei zijn vader Aykut Calik. “Mijn zoon heeft geen vlieg kwaad gedaan, het is echt verschrikkelijk wat er gebeurd is. We hebben het over een zinloze moord, niets meer en niets minder.”

De hele familie is bijzonder getroffen door de dood van Yunus, en ook zijn vrienden reageren geschokt. “Hij werkte heel hard, hij was geliefd”, zegt Soner, “We zijn diep getroffen, maar tegelijkertijd voelen we veel woede tegenover de daders van dit zinloze geweld. Aalst is onze stad, waar we geboren zijn en waar we met ons hele gezin al meer dan 50 jaar wonen, dit is echt onbegrijpelijk”.

“Maximale gerechtigheid”

De daders die de 30-jarige schade hebben toegebracht, zijn nog niet gearresteerd, maar de familie hoopt dat het recht snel zal zegevieren.

Christoph D’Haese (N-VA), burgemeester van Aalst, kon in het belang van het onderzoek niet veel zeggen, maar was zeer formeel. “Onze agenten zijn bezig met een zeer grondig onderzoek naar de daders en de omstandigheden van dit zinloze geweld. De feiten zijn gefilmd en we zijn er nu mee bezig,” zei hij.

“Dit hoort absoluut niet thuis in onze stad en ik zal dan ook maximale gerechtigheid zoeken voor deze ernstige daden,” luidt het.

Bron: Belgische media