Het dodengebed van 'Yunus Çalık' (links)

Aan de Turkse Kevser-moskee in het Belgische Aalst, gelegen in Oost-Vlaanderen, werd zaterdag de 36-jarige Yunus Çalık herdacht, die woensdag overleed nadat hij het weekend daarvoor in elkaar werd geslagen.

Ook de Turkse ambassadeur en de consul waren daarbij aanwezig.

“We voelen verdriet én woede zolang de daders vrij kunnen rondlopen”, klonk het bij de familie.

Yunus Çalık, vader van twee kinderen, werd vorige week in de nacht van vrijdag op zaterdag aangevallen door vier personen, waarna er zich nog zeven relschoppers bij voegden.

Ze sloegen en schopten Yunus Çalık op het hoofd, met interne bloedingen en een verbrijzelde schedel tot gevolg.

Woensdag overleed de Belgische Turk Yunus Çalık in de Belgische hoofdstad Brussel aan zijn verwondingen. De kennis waarmee Yunus samen mee op stap was, kon ontkomen.

Voor hij begraven wordt in Turkije vond zaterdag een herdenking plaats aan de Turkse Kevser-moskee in Aalst waar zo’n 250 à driehonderd mensen van de Turkse gemeenschap naartoe kwamen.

De rede verliep in het Arabisch maar de Aalstenaars van de Vlaamse gemeenschap werden in het Nederlands bedankt.

Opgemerkte aanwezigen, naast de Turkse media, waren de Turkse ambassadeur Hasan Ulusoy en de consul-generaal, Batu Kesmen. Ze condoleerden de familie.

“Bij ons heerst verdriet en woede”, zegt Elcim Calik (43), de nicht van Yunus, in tranen.

“Verdriet omdat we Yunus kwijt zijn, en woede omdat de daders van dit zinloos geweld nog altijd niet zijn opgepakt ondanks het feit dat er camerabeelden zijn. Wij willen gerechtigheid, niet meer of minder”, aldus Elcim Calik, de nicht van Yunus.

“Om de twee dagen worden we door de politie gebeld met de vraag hoe het zit met de Turkse gemeenschap, ik denk dat ze schrik hebben dat de jongeren hier zelf op straat zullen komen”, aldus een vrouw die anoniem wenst te blijven.

Foto: De Turkse ambassadeur Hasan Ulusoy

“Nadat Yunus begraven is in Turkije, gaat er een grote mars tegen zinloos geweld gebeuren.”

“Hij heet Yunus, maar hij kon ook Bart heten, of Jan”, zegt een Turkse veertiger die anoniem wenst te blijven.

“Wij wonen hier al vijftig jaar in Aalst, ik beschouw me ook als een Aalstenaar. Dit is niet de manier waarop je als stad communiceert met een gemeenschap die zich volledig geïntegreerd heeft en zijn best doet. Waarom horen we niet of ze bezig zijn met het onderzoek, of aanwijzigingen hebben? Het is niet meer of minder, wij weten ook dat dat niet op twee dagen opgelost is. Hier had op zijn minst iemand van het stadsbestuur kunnen zijn.”

“Mijn nonkel is zelf met zijn verdriet naar de politie moeten gaan om achter informatie te vragen”, aldus Elcim, de nicht van Yunus. “De elfjarige zoon van Yunus praat niet meer sinds hij zijn papa gezien heeft.”

Van de gemeenteraad was Fatma Yildiz aanwezig. “Ik heb met de ambassadeur en de consul gesproken en ze hebben gevraagd om contact te houden, zodat ze hun steun kunnen bieden”, aldus Groen-raadslid Fatma Yildiz.

De politie voert een onderzoek naar de daders, minstens zeven personen zijn ondervraagd maar er is nog niemand gearresteerd.

Bron: Belgische media