Erdoğan

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan wendt zich tot een islamitische theoloog die deel uitmaakt van zijn presidentiële economische raad wanneer hij beslist over het monetaire beleid, schreef columnist Erdal Sağlam op dinsdag.

Professor Servet Bayındır is een van de twee sleutelfiguren tot wie Erdoğan zich wendt, aldus columnist Sağlam in een artikel voor de krant Cumhuriyet op dinsdag.

De andere is voormalig minister van Defensie Nurettin Canikli, zei hij.

“De gouverneurs van de centrale banken nemen vóór de vergaderingen van het Monetair Beleidscomité contact op met het presidentschap en krijgen toestemming voor de te nemen beslissingen,” zei Sağlam.

“Er wordt gezegd dat de president, die luistert naar de argumenten van de centralebankpresidenten, vaak tegen hen zegt: “Ga het maar uitleggen aan Servet Hodja en Nurettin”.

Er wordt gezegd dat Erdoğan de beslissing over de rentetarieven neemt na de mening van deze twee mensen te hebben ingewonnen,” zei hij.

Servet Bayındır en Nurettin Canikli

De Turkse centrale bank heeft de rente in de afgelopen drie maanden verlaagd van 19 procent naar 15 procent, zelfs nadat de inflatie was opgelopen tot bijna 20 procent.

Het beleid heeft geleid tot een scherpe uitverkoop van de lira. De munt bereikte dinsdag een recorddieptepunt van 12,48 per dollar, waarmee de verliezen voor die dag opliepen tot 10 procent. De munt is dit jaar met bijna 40 procent gedaald.

Vorige week verwees Erdoğan, die een vroom moslim is, naar een vers uit de Koran toen hij zijn beleid van renteverlaging uitlegde.

Servet Bayındır (foto hierboven) promoveerde in 2005 op een proefschrift over de rol van rentevrij bankieren in de islamitische jurisprudentie, aldus Sağlam.

Hij werkt ook als lid van de faculteit theologie van de Universiteit van Istanbul, waar hij in 2014 de status van hoogleraar verwierf.

Nurettin Canikli is een stichtend lid van Erdoğans regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) en heeft een mastergraad in financiën van de universiteit van Sheffield. Hij is afgestudeerd aan een islamitische middelbare school.

De economische hoofdadviseurs prof. Erişah Arican, Meltem Taylan Aydın, Cemil Ertem en Yiğit Bulut worden ook van tijd tot tijd om hun mening gevraagd over de rentetarieven, aldus Sağlam.

“Er wordt echter gezegd dat deze adviseurs eerder zullen zeggen dat “renteverlagingen gepast zouden zijn”, omdat ze de opvattingen van de president over de kwestie al intiem kennen,” zei hij.

Bron: Turkse media