Sedat Peker

Sedat Peker, een Turkse maffiabaas die sinds mei via video’s en tweets informatie onthult over vermeende corruptie en criminele activiteiten rond kringen in en dicht bij de Turkse regering, is zijn toegang tot internet kwijtgeraakt in zijn safehouse in de Verenigde Arabische Emiraten.

Dat maakte journalist Erk Acarer donderdag bekend. “Twee dagen geleden had (Peker) mij een belangrijke zaak doorgespeeld en gezegd dat hij er enkele posts over zou maken,” twitterde journalist Acarer.

“Ik geloof dat hij niet langer de kans heeft om dit door te geven, dus ik vind het gepast om het publiek van dat gesprek en de informatie op de hoogte te stellen.”

Zakenman en filantroop Osman Kavala, die al vier jaar achter de tralies zit, had afgezien van de verkoop van een van zijn bedrijven aan een investeerder uit de Verenigde Staten op aandringen van Korkut Eken, een voormalige militaire inlichtingenambtenaar die banden had met de maffia en buitengerechtelijke executies, zei Acarer.

Volgens de journalist, via Sedat Peker, vroeg Eken aan Kavala om zijn bedrijf dat zich richtte op software voor gevechtsvliegtuigen te verkopen aan een Turks bedrijf in plaats daarvan en tegen een goedkopere prijs.

De verkoop ging door, voor een kwart van de prijs die Kavala had vastgesteld voor de Amerikaanse investeerders.

Sedat Peker vertelde journalist Acarer dat hij geen commissie kreeg voor het doorgeven van het verzoek, maar dat investeerder Eken 200.000 dollar verdiende aan de deal.

“Zakenlieden die zichzelf promoten als religieus en Turks nationalistisch verkochten vervolgens voor $3 miljoen aan goederen aan het Defence Industries Presidency voor $50 miljoen. En Kavala is de spion? Ik kan dit niet doorgronden,” zei Sedat Peker tegen journalist Acarer.

“Aan de ene kant zijn er de vrome, ‘nationale’ zakenmensen. Aan de andere kant, Osman Kavala, die jullie beschuldigen van spionage, en in het midden plaatsen van ongefundeerde beschuldigingen over Gezi,” vervolgde de gangster.

Toen Kavala in november 2017 voor het eerst werd gearresteerd, werd hij ervan beschuldigd de massale landelijke anti-regeringsprotesten van 2013 te hebben gefinancierd, genoemd naar het Gezi-park waarin ze begonnen.

Uren nadat hij was vrijgesproken van de beschuldiging van het beramen van een staatsgreep, beval een rechtbank zijn arrestatie opnieuw, dit keer op beschuldiging van spionage.

Vrijdag stond Kavala opnieuw voor de rechter in een andere zaak in verband met de Gezi-protesten. De rechtbank sprak zich uit voor de voortzetting van zijn detentie.

Bron: Sabah