Passagiers met beschermende maskers wachten op vluchten op de luchthaven van Istanbul

Turkije heeft een reisverbod uit vijf Afrikaanse landen ingesteld na het opduiken van een nieuwe coronavirusvariant, zei minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca vrijdag laat in een verklaring.

“Reizen vanuit Botswana, de Republiek Zuid-Afrika, Mozambique, Namibië en Zimbabwe naar ons land via al onze land-, lucht-, zee- en spoorgrensovergangen zijn vanaf vanavond niet meer toegestaan”, zei Koca op Twitter.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de nieuwe COVID-19-stam uit zuidelijk Afrika uitgeroepen tot een “zorgwekkende variant” en gaf het de naam Omicron.

Het Verenigd Koninkrijk heeft ook vluchten uit Botswana, Eswatini, Lesotho, Namibië, Zuid-Afrika en Zimbabwe opgeschort, terwijl de lidstaten van de Europese Unie zijn overeengekomen om snel beperkingen in te voeren voor alle reizen uit deze landen, evenals uit Mozambique.

Koca verklaarde onlangs dat Turkije niet van plan is nog meer sluitingen of vergrendelingen door te voeren om de pandemie onder controle te krijgen, maar in plaats daarvan “veel belang hecht aan individuele voorzorgsmaatregelen … met name vaccinaties”, toen hij vragen van de pers beantwoordde na de kabinetsvergadering in het presidentieel complex.

Europa staat aan de vooravond van een nieuwe sluiting en veel landen hebben al nieuwe afsluitingsmaatregelen aangekondigd. Op de vraag of er in Turkije nieuwe beperkingen en maatregelen op de agenda staan, antwoordde Koca dat dergelijke stappen niet zijn gepland.

“In de nieuwe periode in Turkije zijn we niet van plan om de pandemie met sluitingen te beheersen. In de nieuwe periode hechten we veel belang aan persoonlijke voorzorgsmaatregelen en vooral aan vaccinatie,” zei Koca en voegde eraan toe: “We denken dat het heel belangrijk is dat iedereen zich laat vaccineren.”

Gevraagd naar de vooruitgang van de antivirale pil molnupiravir, die zal worden gebruikt om COVID-19-patiënten te behandelen, merkte Koca op dat tijdens de pandemie veel geneesmiddelen zijn gebruikt en dat hun doeltreffendheid met de tijd duidelijker zal worden.

Bron: Sabah