Noord-Syrië schrapt Turks schoolboek dat als "godslasterlijk" wordt beschouwd

Lokale autoriteiten in een regio in het noorden van Syrië die door Turkije wordt gecontroleerd, hebben besloten een schoolboek in te trekken dat tot woede heeft geleid vanwege een vermeende afbeelding van de profeet Mohammed, zei een lokale ambtenaar vrijdag.

Het door het Turkse ministerie van Onderwijs geproduceerde boek werd donderdag verspreid en bevat illustraties die door ingezetenen als godslasterlijk worden beschouwd.

Eén afbeelding in het boek toont een bebaarde man in een roze trui en bordeauxrode broek die zijn dochter uit een schoolbus haalt.

“De profeet ontvangt zijn dochter Fatima”, luidt de titel van de pagina, zonder specifiek naar de afbeelding te verwijzen.

Hoewel afbeeldingen van de profeet Mohammed niet expliciet verboden zijn in de Koran, zien veel moslims ze niettemin als een vorm van godslastering.

De plaatselijke onderwijsambtenaar Jumaa Kazkaz zei dat het besluit om het boek terug te halen uit verschillende scholen in gebieden in Noord-Syrië die door Ankara worden gecontroleerd, was genomen in overleg met Turkse ambtenaren.

De gebieden omvatten de stad Al-Bab, waar de inwoners hadden gewaarschuwd voor protesten, en de stad Jarablus, waar de inwoners exemplaren van het boek in brand hebben gestoken.

“Er is vastgesteld dat er in de inhoud van het religieuze onderwijsboek onaanvaardbare kwesties zijn met betrekking tot religieus onderwijs… Hoewel de betrokken uitgeverij haar verontschuldigingen heeft aangeboden door te verklaren dat er sprake was van een vergissing en een fout in de inhoud, wordt het incident in kwestie vanuit verschillende invalshoeken onderzocht,” aldus het bureau van het gouvernement Gaziantep in het zuidoosten van Turkije in een verklaring.

Bron: Turkse media