Lens Technology, een leverancier van Apple die het glas voor iPhones produceert, zet in zijn fabrieken dwangarbeiders in. Het gaat om Oeigoeren, een Turkse moslimminderheid in China.

Dat bericht de Washington Post op basis van een rapport van Tech Transparency Project, een ngo die grote technologiebedrijven transparanter wil maken en aansprakelijk wil houden.

Lens Technology is een meeste gekende leveranciers van Apple, maar telt onder andere ook Amazon en Tesla onder zijn klanten.

Uit documenten die TTP in handen kreeg, blijkt nu dat duizenden Oeigoeren uit Xinjiang, een Chinese autonome regio, gedwongen bij het bedrijf aan de slag gingen.

Lens Technology, dat 100.000 werknemers tewerkstelt, is overigens niet de enige Apple-leverancier die gelinkt wordt aan dwangarbeid.

De Washington Post meldt dat mensenrechtenorganisaties al minstens vijf bedrijven hebben geïdentificeerd die gebruik zouden maken van dwangarbeid van Turkse Oeigoeren en producten leveren aan Apple.

Concentratiekampen

Xinjiang

In de regio Xinjiang heeft China al meer dan een miljoen moslims in concentratiekampen geplaatst of gedwongen om aan de slag te gaan in fabrieken.

Sommige Oeigoeren vertelden aan mensenrechtenorganisaties dat ze de keuze kregen tussen tewerkstelling in een verafgelegen fabriek, of een detentiecentrum.

Maar zelfs indien ze kozen voor de fabrieksoptie, werden ze ondergebracht op zwaarbewaakte campussen waar ze maar zelden de toestemming kregen om te vertrekken. ‘s Avonds, wanneer hun shift erop zit, werden ze verplicht om lessen te nemen in communistische propaganda.

Officieel ontkent de Chinese overheid dat er in het land gebruik wordt gemaakt van dwangarbeid en ze beweert dat de arbeiders naar andere delen van het land worden overgebracht om de armoede in de regio te verlichten. De autoriteiten staan echter niet toe dat mensenrechtenorganisaties het land binnenkomen om personen te interviewen of de werkomstandigheden te observeren.

Bron: BNM