Pijplijn met Belgisch tintje brengt voor het eerst gas uit Azerbeidzjan naar Europa

Voor het eerst stroomt er rechtstreeks Azerbeidzjaans aardgas uit de Kaspische Zee richting Europa.

Na een constructie van zeven jaar en een investering van in totaal veertig miljard euro stroomt er nu voor het eerst aardgas vanuit Azerbeidzjan naar Europa, via een 3.500 kilometer lange leiding.

Op de laatste dag van 2020 was het eindelijk zover: voor het eerst werd aardgas uit Shah Deniz II, een reusachtig gasveld in de Kaspische Zee, in Europa geleverd. De leveringen gebeurden in Griekenland, Bulgarije en Italië.

Dat hebben de betrokken partijen deze week bekendgemaakt . De 3500 kilometer lange ‘zuidelijke gascorridor’ moet Europa minder afhankelijk maken van Russisch gas.

De pijpleiding verbindt Azerbeidzjan via Georgië en Turkije met Griekenland, vanwaar hij verder loopt via Albanië naar Italië. De aanleg duurde ongeveer zeven jaar.

De kosten van het totale project bedragen zo’n €40 miljard.

Ook de Europese Commissie heeft zich sinds de start hard gemaakt voor de gaspijpleiding, vooral om de aanvoer te spreiden.

Nu komt ongeveer 40% van alle gasimporten in de Europese Unie uit Rusland. Andere grote leveranciers zijn Algerije (12%) en Noorwegen (19%).

Het is de bedoeling dat Azerbeidzjan jaarlijks 10 miljard kubieke meter aan aardgas levert. Daarmee is het nog altijd een kleine speler vergeleken met Rusland, dat in 2019 bijna 200 miljard kuub exporteerde. Totaal werd er in de Europese Unie afgelopen jaar 482 miljard kuub aardgas verbruikt.

Jaarlijks kan 10 miljard kubieke meter aardgas door de TAP-pijpleiding stromen. Dat is te vergelijken met iets meer dan de helft van het jaarlijkse Belgische aardgasverbruik.

De pijplijn is dus nog relatief klein in vergelijking met de enorme volumes gas die Europa uit Rusland haalt. Ze kreeg wel veel politieke steun omdat Europa zich minder afhankelijk wil maken van Rusland.

Bron: BNM