Foto: Bodrum, Turkije

Duitsland heeft het negatief reisadvies omwille van COVID-19 geschrapt voor vier Turkse kustprovincies met weinig coronabesmettingen.

Daarover werd dinsdag een akkoord bereikt om het toerisme tussen beide landen te doen heropleven.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat je vanaf nu weer mag reizen naar Turkse steden als Antalya, Izmir, Muğla en Aydın. Daar waren er de voorbije wek maar vijf nieuwe corona-besmettingen per 100.000 inwoners.

“Turkije heeft een speciaal concept van gezond toerisme ontwikkeld in deze gebieden conform de coronamaatregelen,” aldus regeringswoordvoerster Ulrike Demmer in Berlijn.

In Turkije moet iedereen die naar Duitsland vertrekt bovendien een negatieve coronatest kunnen voorleggen, afgenomen binnen de 48 uur voor vertrek, aldus nog het ministerie.

In juni had de Duitse regering beslist om het reisverbod enkel op te heffen voor alle EU-lidstaten en de andere Schengenlanden, namelijk IJsland, Noorwegen, Liechtenstein en Zwitserland. Voor alle andere landen, dus ook voor Turkije, werd het verbod echter verlengd tot eind augustus.

Anderzijds publiceerde de EU in juni een lijst van landen die veilig waren voor niet-essentiële reizen. Turkije stond daar echter niet op, evenmin als de VS en vele andere landen.

Ankara was het niet eens met die beslissingen en riep zowel Duitsland als de EU op om ze te herzien, gezien de coronamaatregelen die Turkije had genomen en het succes daarvan.

Zo’n 3 miljoen van de 80 miljoen inwoners van Duitsland hebben een Turkse achtergrond. Bovendien zijn de kusten van Turkije altijd heel populair geweest bij Duitse toeristen.

Vorig jaar was Turkije de tweede populairste vakantiebestemming voor de Duitsers, na Spanje. Dat blijkt uit cijfers van de Duitse reisorganisatie DRV. In 2019 kwamen er bijna 5 miljoen Duitse toeristen naar Turkije.

“Eén van de favoriete vakantiebestemmingen van de Duitsers is weer gedeeltelijk open,” aldus DRV-voorzitter Norbert Fiebig. “Goed nieuws, niet alleen voor de vakantiegangers, maar ook voor de reissector.”

Bron: Sabah

S.V.R.