Recep Tayyip Erdoğan

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft de hoop uitgesproken dat de iconische Hagia Sophia, een voormalige christelijke kathedraal en muiseum, in Istanbul “tot het einde der tijden” zal oproepen tot het gebed.

Erdoğan maakte de opmerkingen op 24 juli, toen hij de eerste verjaardag van de heropening van het iconische gebouw als moskee markeerde.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan markeerde op 24 juli de eerste verjaardag van de heropening van Istanbul’s Hagia Sophia als moskee, en sprak zijn hoop uit dat oproepen tot gebeden (Adhan) vanuit de iconische structuur zullen blijven “tot het einde der tijden.”

“Lof zij onze Heer, die ons deze dagen heeft laten zien … Ik hoop dat de stemmen van de oproep tot gebeden, salawats (gebeden) en de Heilige Koran niet zullen verdwijnen uit de koepels van dit grote heiligdom tot het einde der tijden,” zei Erdoğan in zijn bericht op Twitter, waarbij hij ook een video (zie hieronder) plaatste waarop het eerste vrijdaggebed in de iconische structuur voor het eerst te zien was na een onderbreking van 86 jaar.

Erdoğan verklaarde Hagia Sophia vorig jaar tot moskee, nadat een hooggerechtshof had geoordeeld dat de omvorming van het oude gebouw tot museum door de stichtende staatsman van het moderne Turkije illegaal was.

Kerkleiders en westerse landen hebben scherpe kritiek geuit op de Turkse beslissing en zeiden dat de verschuiving naar de exclusieve islamitische eredienst in de Hagia Sophia de religieuze verdeeldheid nog dreigt te verdiepen.

De Hagia Sophia was 900 jaar lang de grootste kathedraal ter wereld tot de inname door de Ottomaanse sultan Mehmet de Veroveraar in 1453, waarna het nog eens bijna 500 jaar een van de meest verheven moskeeën van de islam was.

De moskee werd in 1934 door Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van het moderne Turkije, omgebouwd tot een museum.

Intussen heeft het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken een rapport van de UNESCO, waarin “diepe bezorgdheid” wordt geuit over de gevolgen van de wijzigingen die aan Hagia Sophia en Chora zijn aangebracht, met de grond gelijk gemaakt.

De Hagia Sophia en Chora moskeeën in Istanbul zijn het eigendom van Turkije, zorgvuldig beschermd met hun “historische, culturele en spirituele waarde,” zei het ministerie van Buitenlandse Zaken op 24 juli.

“Turkije distantieert zich van de relevante artikelen van het besluit over de “Historische Gebieden van Istanbul” op basis van bevooroordeelde, oneerlijke formuleringen die zijn opgesteld met politieke bedoelingen en die onverenigbaar zijn met de implementaties, de feitelijke situatie en de verslagen van de adviesmissie,” aldus het ministerie.

Bron: Turkse media