De negendaagse vakantie (Offerfeest) kwam zondag tot een einde toen mensen vanuit hun thuissteden in heel Turkije massaal naar de grote steden terugkeerden, wat resulteerde in tientallen slachtoffers, zoals in de loop der jaren een grimmige trend is geworden.

Tijdens het Offerfeest van dit jaar vielen 46 doden en 341 gewonden omdat miljoenen Turken de weg opgingen om hun thuissteden te bezoeken voor Eid, of om op vakantie te gaan in de vele badplaatsen van het land zoals Bodrum, Fethiye en Çeşme.

Met zo veel voertuigen op de weg zijn verkeersongevallen onvermijdelijk en elk jaar vallen er tientallen slachtoffers.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken had lange instructies gegeven aan de veiligheidsdiensten die belast zijn met de handhaving van de verkeersveiligheidsregels om het aantal ongevallen dit jaar te verminderen.

Ondertussen waarschuwden gouverneurs en burgemeesters van steden in het zuiden, die populair zijn bij vakantiegangers, vakantiegangers om hotels en andere locaties te boeken voordat zij erop uit trekken, aangezien alle accommodaties voor de vakantie zijn volgeboekt.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken kondigde onlangs aan dat buitengewone maatregelen om verkeersopstoppingen en ongevallen te voorkomen tot maandag van kracht zouden blijven.

Meer dan 226.000 politieagenten waren op de wegen van dienst. De verkeersveiligheidsinspecties waren geconcentreerd op bijzonder drukke wegen en “zwarte punten” waar zich vaak ongevallen voordoen.

Politieagenten in burger controleren ook passagiersbussen. Helikopters en drones vergezellen de veiligheidsdiensten bij de handhaving van de verkeersregels.

Net als bij de bajram van vorig jaar legden de autoriteiten geen beperkingen op voor COVID-19 omdat het aantal gevallen afnam en het aantal vaccinaties toenam.

Op 1 juli hief het land de avondklok en de meeste beperkingen op, behalve de verplichte maskerregel. Deskundigen hebben vakantiegangers echter herhaaldelijk gewaarschuwd om drukke plaatsen te vermijden.

Bron: Sabah