Specialist in het behoud van cultureel erfgoed en historicus Arzu Ulaş doorkruist de ondergrondse waterkanalen op een boot met een collega in Istanbul, Turkije, 13 juni 2021.

Istanbul, een van de meest historische steden ter wereld, heeft archeologen blijkbaar nog mysterieuze ontdekkingen te bieden nu onderzoekers nooit eerder geziene plekken hebben gefotografeerd onder het terrein van het deel van de stad dat de toepasselijke naam Historisch Schiereiland draagt en waar de Grote Moskee Hagia Sophia, het Topkapi-paleis en de Hagia Irene-kerk zich bevinden.

Arzu Ulaş, specialist in het behoud van cultureel erfgoed en historicus, was na jaren van onderzoek eindelijk in staat om de cisternen, verzonken tuinen, waterwegen, maksems (historische wateropslagtanks), putten, heilige bronnen, putfonteinen, vuurbassins en archeologische architecturale overblijfselen onder het Historisch Schiereiland te documenteren.

Er zijn altijd stedelijke legenden en mythen geweest rond het ondergrondse Istanbul, met tunnels en ontsnappingsroutes waarvan algemeen wordt aangenomen dat ze bestaan dankzij de uitgebreide historische waterkanalen die onder het Historisch Schiereiland zijn gevonden.

Maar Ulaş, die nu door deze kanalen heeft gereisd, waarvan sommige per boot, gelooft dat ze deze theorieën heeft ontkracht.

De historische tunnels, die ooit in de waterbehoeften van de metropool voorzagen, liggen er nu verlaten bij en zijn gevuld met overblijfselen uit vervlogen tijden, zoals botfragmenten, afval van goederen en kruiken.

Cultural Heritage Conservation Specialist and Historian Arzu Ulaş poses for a photo on a boat on the underground water channels in Istanbul, Turkey, June 13, 2021. (DHA Photo)

Ulaş werkt nu al drie jaar aan de ondergrondse structuren van Istanbul. Voordat ze in de zwarte gaten dook, deed ze uitgebreid onderzoek in de historische bibliotheken en archieven over de tunnels en kanalen.

“In het licht van Ottomaanse documenten heb ik 285 ondergrondse structuren op het Historisch Schiereiland onderzocht,” vertelde Ulaş aan Demirören News Agency (DHA) en voegde eraan toe:

“Als gevolg van onze studies heb ik vastgesteld dat 59 van de 285 ondergrondse infrastructuren niet meer bestaan.”

Ulaş merkte op dat dit project de eerste van vele was.

“De onderwaterbeelden van de cisternen die bestaan in de tuinen van de Zwarte Zee Madrassa van de Fatih Moskee, de Ahmediye Moskee, de Süleymaniye Moskee en het Archeologie Museum werden voor het eerst in beeld gebracht,” zei ze.

“De cisternen zijn unieke structuren voor de stad, zowel artistiek als architecturaal. Deze cisternen zijn sinds de oudheid zeer belangrijk geweest voor de levering, ordening en distributie van water in Istanbul,” voegde Ulaş eraan toe.

“Er bestaat ook een mythe in het sociale geheugen van de mensen dat elke ondergrondse tunnel in Istanbul naar de Hagia Sophia leidt,” vervolgde ze.

“Helaas heb ik zoiets niet waargenomen.”

Bron: Sabah