Is het watermeloen, is het cantaloupe? Het is Şanlıurfa's lokale şelengo!

Şanlıurfa is de thuisbasis van vele heerlijke gerechten, waaronder een zeer speciaal item genaamd “şelengo.”

Dit unieke lid van de kalebas of Cucurbitaceae familie is inheems aan de mooie zuidoostelijke Turkse stad, en de oogst is net begonnen.

Şelengo ziet er aan de buitenkant uit als een watermeloen. Snijd hem open en je ontdekt sappig vruchtvlees dat lijkt op de binnenkant van een cantaloupe.

Maar de verrassingen houden daar niet op: zodra u een hap neemt, zult u beseffen dat de vrucht de sappige smaak van een komkommer verbergt.

Een man houdt de vrucht van de şelengo-plant vast, een lid van de kalebasfamilie, in Şanlıurfa, Turkije, 14 juni 2021

Dat is nogal een mengeling.

Şelengo, die wordt gezouten en verwerkt tot salades en augurken, wordt eind april geplant en de oogst begint normaal gezien in juli.

Door de gedeeltelijke droogte die de regio dit jaar heeft gekend, is de oogst echter ongeveer een maand vroeger binnengehaald.

Deze fascinerende vrucht wordt in de vroege ochtenduren geoogst bij zinderende temperaturen van ongeveer 45 graden Celcius (113 graden Fahrenheit).

Afgezien van zijn unieke uiterlijk, dat ongetwijfeld gemengde boodschappen naar uw smaakpapillen zal sturen, wordt ook aangenomen dat bittere şelengo genezende eigenschappen heeft. Ze worden vaak gebruikt bij de behandeling van huiduitslag.

Als hij niet binnen korte tijd wordt geconsumeerd, bederft hij zeer snel, wat zijn eigenaardigheden nog vergroot.

“Het ziet eruit als een watermeloen aan de buitenkant en als een cantaloupe aan de binnenkant,” zegt Hakan Zencirci, die de şelengo met zijn familie oogst.

“Hij groeit alleen in het Viranşehir district van Şanlıurfa. We verzamelen het bij temperaturen van 40 of 45 graden,” zei hij en voegde eraan toe: “Het is goed bestand tegen hitte.”

“We staan ’s ochtends vroeg op om 5 uur. We moeten het om 7 uur naar de markt brengen, anders gaat ons product verloren”, legde Zencirci het oogstproces uit.

“Het moet hoe dan ook binnen twee dagen worden geconsumeerd, anders gaat het verloren.”

Zencirci merkte op dat het oogsten van şelengo, het verpakken ervan en het verkopen op de markt zijn manier was om zijn familie te onderhouden.

Bron: Sabah