De grensovergang Kapitan Andreevo met Turkije wordt beschouwd als de belangrijkste landverbinding in Europa en de op één na belangrijkste in de wereld

Deskundigen zijn aangekomen bij een grensovergang tussen Bulgarije en Turkije in een poging een oplossing te vinden voor de al jaren aanslepende problemen. Dat meldt EURACTIV Bulgarije.

De EU-ambtenaren zijn aangekomen bij de Bulgaarse grensovergang Kapitan Andreevo om een inspectie uit te voeren van de controle van uit Turkije ingevoerd fruit en groenten.

Dit werd donderdag bekendgemaakt door de directeur van het bureau voor voedselveiligheid (FSA), Hristo Daskalov.

De kwestie van de levensmiddelencontrole langs de Bulgaars-Turkse grens is van groot belang voor de hele EU, omdat Turkse groenten en fruit, nadat zij het grondgebied van de EU zijn binnengekomen, klanten in het hele blok bereiken.

De invoer van goedkope groenten en fruit uit Turkije is genoemd als een groot probleem voor Bulgaarse boeren.

Hij beschreef de Bulgaarse grensovergang met Turkije als de belangrijkste landverbinding in Europa en de op een na belangrijkste in de wereld, na de grens tussen Mexico en de VS, omdat het de belangrijkste landcorridor is tussen Europa en Azië.

Verliezen oplopen tot 500 miljoen euro

Volgens Daskalov heeft de begroting van Bulgarije de afgelopen tien jaar 1 miljard leva (500 miljoen euro) verloren.

In de afgelopen twee maanden heeft de staat de controle over de grens teruggekregen en worden pesticidentests nu in een staatslaboratorium uitgevoerd.

Belanghebbenden in de EU klagen

Landbouwproducenten in EU-landen hebben bij de Commissie en bij hun nationale autoriteiten geklaagd over de invoer van groenten en fruit uit Turkije die werkzame stoffen bevatten die in de EU niet zijn toegestaan.

Bron: Turkse media