Boeren in de zuidelijke provincie Antalya’s Alanya district zijn begonnen met de teelt van mango’s en verdienen ongeveer 190.000 Turkse Lira (9.800 euro) met één decare land.

In Alanya, dat de productiebasis voor tropisch fruit van het land is geworden, richtten de landbouwers zich op de mangoproductie, die een hoog financieel rendement oplevert.

Mehmet Rüzgar, het hoofd van het directoraat voor land- en bosbouw van Alanya, verklaarde dat Alanya qua klimaatomstandigheden en bodemstructuur geschikt is voor de productie van tropisch fruit en zei dat de mangoproductie de laatste jaren op de voorgrond is getreden, naast 38 soorten tropisch fruit.

Rüzgar wees erop dat men in 2014 met de voorbereiding van de mangoproductie is begonnen, waarbij hij opmerkte dat de productie op 74 decare grond in het district plaatsvond en dat er jaarlijks 65.000 ton mango’s worden geproduceerd.

Met de start van de productie werd intensief gewerkt aan de introductie en promotie van mango’s op de binnenlandse markt, merkte Rüzgar op.

Serieuze bron van inkomsten

Mango’s worden over het algemeen op de binnenlandse markt geconsumeerd, terwijl een kleine hoeveelheid van het fruit naar Rusland en Iran wordt geëxporteerd, voegde Rüzgar eraan toe.

“Het is ook belangrijk dat het product waarde krijgt op de binnenlandse markt. Mango wordt per stuk verkocht en is een serieuze bron van inkomsten”, aldus Rüzgar.

“Bomen beginnen na drie en vier jaar hun volle opbrengst te geven. Je kunt het product al ontvangen in het jaar waarin je de jonge boom plant,” legde Rüzgar uit.

“Dan kun je 190.000 Turkse lira per hectare verdienen,” voegde hij eraan toe.

Rüzgar herinnerde eraan dat de boeren in Alanya een behoorlijk inkomen verdienen met de teelt van verschillende tropische vruchten zoals avocado’s en bananen en merkte op dat vooral avocado’s sinds 2012 een belangrijke bron van inkomsten zijn.

“Terwijl onze avocadoproductie in 2012 werd uitgevoerd op 250 hectare land, is deze nu uitgebreid tot 15.500 hectare. Er is veel vraag naar onze producenten”, legde hij uit.

Bron: Sabah