De Amerikaanse gezant heeft tijdens een ontmoeting met minister van Defensie Hulusi Akar aangeboden de YPG-troepen zo’n 30 kilometer van de grens terug te dringen om een Turkse landoperatie te voorkomen.

Nadat president Recep Tayyip Erdoğan voor de landoperatie Tal Rifat, Manbij en Ayn al-Arab als doelwit had gekozen, zit de terreurorganisatie YPG nu in het nauw, aangezien haar aanvoerroutes, oliefaciliteiten, hoofdkwartier en trainingscentra tijdens de luchtoperatie zijn vernietigd, aldus Abdülkadir Selvi.

De terroristische organisatie, die niet in staat zal zijn deze schade in een eventuele landoperatie te boven te komen, roept de VS om hulp, merkte Selvi op.

“In feite hebben verklaringen van de VS, zoals ‘We begrijpen de veiligheidszorg van Turkije’, de YPG-terroristen teleurgesteld”, beweerde Selvi.

Herinnerend aan de aanvallen van de YPG op het politiehuis in de zuidelijke provincie Mersin, Istiklal Avenue en Karkamış, Gaziantep, verklaarde Selvi dat operatie Claw-Sword is uitgevoerd “ondanks de terughoudendheid van de VS voor de operatie.”

Zich bewust van Erdoğan’s vastberadenheid om een einde te maken aan het terrorisme in de regio, zijn de VS actie gaan ondernemen om dat op te lossen zonder een operatie, aldus Selvi.

De Amerikaanse ambassadeur in Ankara Jeff Flake bood in een ontmoeting met Akar aan de YPG-troepen 30 kilometer terug te trekken van de grens, zodat Turkije geen landoperatie hoefde uit te voeren, beweerde Selvi.

Selvi verklaarde ook dat het telefoongesprek tussen Akar en zijn Russische tegenhanger, Sergei Shoigu, ook een voorloper was van de landoperatie.

Selvi onderstreepte dat de Turkse generale stafchef Gen. Yaşar Güler op 14 november een telefoongesprek voerde met de voorzitter van de Amerikaanse Joint Chiefs of Staff Gen. Mark Milley, en beschreef deze gesprekken als onvermijdelijk omdat er ook Amerikaanse soldaten in Kobani waren.

Bron: Hürriyet