Erdogan (links), Imam Mustafa Demirkan (rechts)

Een imam – lid van de Ismailağa-sekte – vervloekte Mustafa Kemal Atatürk in het programma dat plaatsvond in de Aya Sofya met deelname van AKP-president Recep Tayyip Erdoğan.

De oprichtende leider van de Turkse Republiek, Mustafa Kemal Atatürk, werd vervloekt tijdens het evenement.

De beelden die via sociale media werden verspreid, lokte heel wat boze reacties uit bij Turken.

Mustafa Demirkan, imam, vervloekte Mustafa Kemal Atatürk, de oprichter van de Republiek Turkije, en zei “wreed en ongelovig” tegen Atatürk tijdens het programma, dat gisteren plaatsvond in de Aya Sofya, bijgewoond door Recep Tayyip Erdogan .

Naast Erdoğan woonden, voorzitter van de Grote Nationale Assemblee van Turkije, Mustafa Şentop, vice-president Fuat Oktay, vice-voorzitter van de Soedanese Soevereiniteitsraad Muhammed Hamdan Dagalo Hmidti, president van Religieuze Zaken Ali Erbaş het programma bij.

Volgens de beelden zei de sekte-imam het volgende over Mustafa Kemal Atatürk tijdens het programma:

“Deze tempels werden gebouwd om als tempels te blijven. Er kwam een ​​tijd dat de azan [oproep tot het gebed] en het gebed verboden werden en ze in een museum werden veranderd. We kan nog wreder en ongeloviger zijn dan hen? O God, moge diezelfde mentaliteit niet opnieuw aan de macht komen.”

Niet het eerste schandaal

Vervloeking van Atatürk krijgt staartje, Turks leger komt met reactie

Vorig jaar vond er ook een schandaal plaats in de Aya Sofya-moskee.

Ali Erbaş, verwijzend naar Atatürk bij de opening van de Hagia Sophia, zei:

“Sultan Mehmed II wijdde dit prachtige heiligdom aan op voorwaarde dat het een moskee zou blijven tot de dag des oordeels en vertrouwde het toe aan de moslimgelovigen. In ons geloof is het eigendom van een stichting onaantastbaar. Wie het aanraakt zal branden en wie het vertrapt zal worden verdoemd.”

Aangezien Mustafa Kemal Atatürk, de stichter en de eerste president van de Republiek Turkije, de persoon is die zijn handtekening had gezet onder een decreet dat in 1934 de Hagia Sophia omvormde tot museum, wordt gesteld dat bovenstaande opmerkingen van Erbaş gericht waren aan het adres van Atatürk.

Hagia Sophia werd in een museum veranderd door het besluit van de Raad van Ministers van 1934, dat ook werd ondertekend door Mustafa Kemal Atatürk.

Bron: Turkse media

Turkse regering krijgt kritiek wegens voorkeursbehandeling van sekten