Nadat de Turkse strijdkrachten (TSK: Türk Silahlı Kuvvetleri) onlangs een foto hadden gepost van marcherende soldaten voor het mausoleum van Mustafa Kemal Atatürk, werd een deel van de vrijdagpreek van Diyanet president, Ali Erbaş, weggeknipt van de officiële website van het Presidium voor Religieuze Zaken (Diyanet).

Er wordt beweerd dat Ali Erbaş, Atatürk zou hebben vervloekt tijdens zijn vrijdagpreek van vorige week in de Ayasofya-moskee. Eveneens de eerste vrijdagpreek die er in de afgelopen 86 jaar werd gehouden.

Atatürk is de oprichter en eerste president van de Republiek Turkije. Zijn uitspraken riepen heel wat publieke verontwaardiging op, vooral op sociale media.

 

View this post on Instagram

 

#Anıtkabir #GaziMustafaKemalAtatürk

A post shared by Türk Silahlı Kuvvetleri (@tskgenelkurmay) on

Te midden van al deze lopende debatten en reacties, hebben de Turkse Strijdkrachten een foto gepost van marcherende soldaten voor het mausoleum van Mustafa Kemal Atatürk.

De laatste keer dat de Turkse strijdkrachten een bericht deelden over Mustafa Kemal Atatürk was zeven maanden geleden. Het sociale media account van de strijdkrachten deelt meestal berichten over soldaten en operaties.

Deze recente post van de TSK over Atatürk wordt dan ook geïnterpreteerd als een boodschap aan het adres van het Presidium voor Religieuze Zaken.

De debatten ontstonden nadat Diyanet-voorzitter, Ali Erbaş, met een zwaard in zijn hand het volgende zei tijdens zijn vrijdagpreek van vorige week:

“Sultan Mehmed II wijdde dit prachtige heiligdom aan op voorwaarde dat het een moskee zou blijven tot de dag des oordeels en vertrouwde het toe aan de moslimgelovigen. In ons geloof is het eigendom van een stichting onaantastbaar. Wie het aanraakt zal branden en wie het vertrapt zal worden verdoemd.”

Aangezien Mustafa Kemal Atatürk, de stichter en de eerste president van de Republiek Turkije, de persoon is die zijn handtekening had gezet onder een decreet dat in 1934 de Hagia Sophia omvormde tot museum, wordt gesteld dat bovenstaande opmerkingen van Erbaş gericht waren aan het adres van Atatürk.

Erbaş heeft inmiddels met dagblad Hürriyet gesproken. Hij merkte op dat hij “men zal verdoemd zijn” heeft gezegd en niet “hij is verdoemd”.

“Atatürk is 82 jaar geleden overleden. Er worden gebeden uitgesproken voor een overledene, niet voor verdoemden,” benadrukte hij.

Bianet

O.A.