De 48-jarige Ahmet Ustun uit Heusden-Zolder roept de Turkse gemeenschap in Limburg op om de COVID-maatregelen te volgen. Vorige week werd hij opgenomen in het Sint-Franciscus Ziekenhuis.

De situatie van Ahmet is voorlopig stabiel, maar hij wil toch waarschuwen voor het coronavirus.

De 48-jarige Ahmet ziet in zijn omgeving meer en meer besmettingen opduiken. Volgens Ustun is het geen lachertje.

Terwijl de corona-uitbraak in de Limburgse hoofdstad Hasselt zich vooral voordoet in de Marokkaanse gemeenschap, is het de Turkse gemeenschap die grotendeels aan de basis ligt van corona-opstoten in de Limburgse mijngemeenten, waaronder Heusden-Zolder, Genk, Houthalen-Helchteren en Beringen.

Dat blijkt nu ook in het Limburgse Genk waar 15 nieuwe besmettingen vastgesteld zijn. Eerder bleek dat al in Beringen, Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren. Een aantal van de besmettingen in de eerst genoemde stad zouden gelinkt zijn aan eerdere besmettingen bij Turkse gezinnen in de andere mijngemeenten.

Duitsland

In Duitsland zijn deze week 47 mensen besmet geraakt met het dodelijke coronavirus tijdens een uitvaart die twee weken geleden werd gehouden. Ook kinderen raakten besmet. De uitvaart vond plaats in een Turkse moskee en volgens de autoriteiten waren er meer dan honderd mensen aanwezig.

“Het is niet duidelijk wie er precies aanwezig waren, maar gezien het aantal besmettingen is er sprake van een ‘superspread-event'”, aldus de Duitse media.

Er zouden meer dan honderd mensen aanwezig zijn geweest bij de uitvaart, die op 14 juli werd gehouden in Schwäbisch Gmünd. Die stad ligt in het zuiden van Duitsland, niet ver van Stuttgart.

Schwäbisch Gmünd

Er zijn waarschijnlijk ook gasten vanuit andere delen van Duitsland naar de uitvaart gekomen.

Tot nu toe zijn er 47 gasten besmet geraakt maar de autoriteiten verwachten dat dat aantal nog verder oploopt. Er zijn ook kinderen besmet, wat al heeft geleid tot de sluiting van een kinderdagverblijf in de stad.

Op een basisschool, die voorlopig wel open kan blijven, zijn ook testen afgenomen naar aanleiding van de besmettingen.

De Duitse autoriteiten blijven zoeken naar mensen die bij de uitvaart aanwezig waren. In Duitsland zijn ruim 207.000 mensen besmet geraakt met het coronavirus. 9.125 mensen zijn aan de gevolgen van het virus overleden.

tvl