Nikos Dendias

Op 28 juli hield Grieks minister van Buitenlandse Zaken Nikos Dendias een persconferentie samen met zijn Spaanse collega Arancha Gonzales Laya, die op bezoek was in Athene.

Tijdens die persconferentie heeft Demdias aangekondigd klaar te zijn voor dialoog met Turkije, nadat de situatie de voorbije dagen erg gespannen was.

“Ons enige probleem met Turkije is de Turkse vasthoudendheid aan haar territoriale claims over het continentaal plat en bepaalde maritieme zones. Nu zijn we klaar om zonder geweld of zonder bedreigingen in dialoog te gaan”, aldus Demdias.

Laya, die onlangs ook in Ankara was, zegt dat ook Turkije klaar is voor dialoog.

De situatie tussen Ankara en Athene was de voorbije dagen extra gespannen vanwege de Turkse boringen naar fossiele brandstoffen in de Oostelijke Middellandse Zee.

Spanningen

Ankara heeft het zoeken naar gas en olie in de buurt van een klein Grieks eiland tijdelijk stopgezet. De spanningen tussen Turkije en Griekenland liepen hoog op. Het eiland is Grieks, maar ligt twee kilometer uit de kust van Turkije. Beide landen vinden dat de zeebodem in deze regio in de Egeïsche Zee van hen is.

Het eiland Megisti, of Kastellorizo, dat in het Turks Meis wordt genoemd, behoort tot een groepje eilanden voor de kust van Turkije in het oostelijkste deel van Griekenland. Het piepkleine eilandje is zo’n drie bij drie kilometer en telt nog geen vijfhonderd inwoners.

Griekenland bracht marineschepen in hogere staat van paraatheid vanwege de Turkse activiteiten. Turkije stuurde een schip naar een plek op 180 kilometer afstand van het Griekse eiland. Turkije wacht nu de uitkomst af van gesprekken met Griekenland voordat het verdergaat met zoeken.

K.L.

(Bron: Hürriyet)