Erdogan en Mahmut Ustaosmanoğlu, leider van de Ismailaga sekte

Ali Mahir Başarır, parlementslid namens de Republikeinse Volkspartij (CHP), heeft kritiek op de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) omdat de Ismailaga sekte (Turks: İsmailağa Cemaati) wel de toestemming heeft om donaties te ontvangen in de strijd tegen de COVID-19-pandemie, terwijl de overheid besliste dat gemeentes van CHP-burgemeesters dat niet mogen.

“Het lijkt erop dat de İsmailağa vereniging de bevoegdheid en de toestemming heeft om donaties te ontvangen en haar bankrekeningnummers te delen. De gemeentes die door de CHP bestuurd worden hebben het moeilijk om hun inwoners te helpen, en zei mogen geen donaties ontvangen”, tweette Başarır op 3 april.

De relatie tussen de AKP en bepaalde religieuze stromingen is al langer onderwerp van debat in Turkije. Dat debat werd nog versterkt op 15 juli 2016. Toen vond een mislukte staatsgreep plaats waarvan algemeen wordt geloofd dat die het werk was van Fethullah Gülen, een prediker die in de Verenigde Staten woont.

Gülen was eerst een bondgenoot, en pas later een vijand van de AKP en haar leider president Recep Tayyip Erdoğan. De poging tot staatsgreep ging vooraf door jaren waarin volgelingen van Gülen infiltreerden in overheidsdiensten, en kostte het leven aan 250 mensen.

De overheid krijgt veel kritiek omdat ze zich niet kan distantiëren van islamistische groeperingen en omdat ze vrijgekomen plaatsen in overheidsinstellingen liet invullen door leden van religieuze cultussen. Het ging om plaatsen die vrijkwamen doordat aanhangers van Gülen massaal ontslagen werden.

K.L.

(Bron: Sözcü, Duvar)

Ali Mahir Başarır, parlementslid namens de Republikeinse Volkspartij (CHP)