Coronamaatregelen onduidelijk voor bewoners van dorpen op provinciegrens

De coronamaatregelen zorgen voor onduidelijkheid bij de inwoners van twee dorpen die vlak bij elkaar liggen, maar toch tot twee verschillende provincies behoren, in de Zwarte-Zeeregio.

De provincies, beide grootstedelijke agglomeraties, hebben immers een tijdelijk verbod ingesteld op het verlaten van het eigen grondgebied en het betreden van de andere provincie.

Het gaat om de dorpen Şenbolluk in de provincie Ordu en Ambartepe in de provincie Samsun. Ze liggen maar een steenworp van elkaar, maar vallen toch onder verschillende territoriale besturen, en die hebben dus gedurende twee weken het verbod uitgevaardigd om op elkaars grondgebied te komen.

De dorpen worden gescheiden door een straat van zeven meter breed, met huizen langs beide kanten.

Ze liggen in verschillende telefoonzones en zelfs de oproep tot het gebed van beide moskeeën begint met twee minuten verschil.

De dorpsbewoners weten niet waar de grens precies ligt, en als ze op het grondgebied van de andere provincie komen, kunnen ze een boete krijgen of beschuldigd worden van schending van de coronamaatregelen.

Volgens Ramazan Tınkır, dorpshoofd van Şenbolluk, werkt zo’n verbod onder deze omstandigheden niet. Turan Kışla, handelaar in Ambartepe, vraagt meer informatie.

“We helpen onze klanten uit Samsun, maar de klanten uit Ordu worden zenuwachtig. We zijn helemaal in de war. Vooral de overheid zou meer informatie moeten geven,” zegt Kışla.

Op 3 april hebben 31 provincies alle inkomend en uitgaand verkeer voor twee weken verboden. Enkel de levering van levensnoodzakelijke goederen, zoals voedsel, medicatie en kleding, mag nog gebeuren. Ook logistieke voertuigen, die een goedkeuring hebben van het ministerie van Binnenlandse Zaken, worden doorgelaten.

Bron: Hürriyet

S.V.R.