Recep Tayyip Erdoğan

President Recep Tayyip Erdoğan heeft laten weten de kiesdrempel van 10 procent te verlagen tot 7 procent, in een poging om ervoor te zorgen dat de bondgenoot van de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) in het parlement komt.

In een gesprek met verslaggevers op 29 augustus zei Erdoğan dat de Volksalliantie, bestaande uit de AKP en de rechtse Nationalistische Bewegingspartij (MHP), de opties nog aan het evalueren is.

“Wat de kiesdrempel betreft, komt de optie van zeven procent naar voren, maar de definitieve beslissing is nog niet genomen,” zei Erdoğan.

“De MHP is ook voorstander van zeven procent. We weten niet of iets daaronder op tafel komt,” merkte hij op.

In verschillende rapporten wordt beweerd dat de AKP en de MHP de kiesdrempel willen verlagen om de MHP te redden. De AKP heeft vorig jaar een commissie ingesteld die zich met de kwestie bezighoudt.

De commissie had eerder twee opties voor de drempel aangegeven, de ene was vijf procent en de andere zeven procent. Naar verluidt was Erdoğan geneigd te kiezen voor zeven procent.

De werkzaamheden voor de wijziging van de kieswet begonnen nadat uit talrijke peilingen was gebleken dat de Volksalliantie snel stemmen verliest. Een verlaging van de kiesdrempel zou de MHP ten goede komen, omdat haar stemmen onder de huidige drempel liggen.

De oppositie is het ermee eens dat de kiesdrempel moet worden verlaagd, maar staat sceptisch tegenover de wijzigingen in de kieswet omdat die algemeen worden gezien als een zet van Erdogan om aan de macht te blijven.

De partijen hebben ook opgeroepen tot spoedverkiezingen, verwijzend naar de economische toestand van het land.

Bron: Hürriyet